Hlavní obsah

Polsko stále odmítá ultimátum FIFA

VARŠAVA

V pondělí v poledne vyprší ultimátum, které dala Mezinárodní fotbalová federace FIFA Polsku ve sporu o odvolané vedení národního svazu. Pokud se staré vedení do funkcí nevrátí, hrozí národnímu mužstvu suspendace a tedy i kontumace kvalifikačních utkání o postup na mistrovství světa s Českem a Slovenskem. Země také může přijít o spolupořadatelství mistrovství Evropy v roce 2012.

Článek

V neděli obě strany setrvaly na svých pozicích - polská vláda odmítá ultimátum FIFA, federace trvá na nevměšování vlády do řízení sportu. "Je to válka zdravého rozumu a nervů mezi Polskem a FIFA. Ultimáta a tlak nejsou moc moudrá. Řekl bych, že FIFA využívá taktiku zastrašování," uvedl v neděli ministr vnitra Grzegorz Schetyna.

Spor mezi FIFA a Polskem se rozhořel v pondělí, kdy arbitrážní soud suspendoval vedení svazu (PZPN) na popud ministra sportu Miroslawa Drzewieckého. Ten vrcholným funkcionářům v čele s předsedou Michalem Listkiewiczem vyčítá chaos v řízení a neschopnost vypořádat se s korupční aférou, která se v posledních dvou letech rozhořela v polském fotbale.

Do čela svazu byl jmenován jako takzvaný správce Robert Zawlocki, jehož však FIFA ani evropská unie UEFA coby svého partnera neuznávají. "Nic se nemění, lhůta zůstává," řekl v neděli mluvčí UEFA William Gaillard. "Tady jde o základní princip našeho sportu. Nemůžeme dovolit, aby byli funkcionáři nahrazováni politiky z rozmaru vlády," dodal Gaillard.

Polsko se má utkat s českými fotbalisty v Teplicích 11. října. Pokud by skutečně FIFA národní tým suspendovala, připsali by si svěřenci trenéra Petra Rady do tabulky kontumační vítězství 3:0.

Reklama