Hlavní obsah

Polsko nesplnilo požadavek FIFA, ale navrhuje kompromis

VARŠAVA

Polsko nesplnilo požadavek Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) a do pondělního poledne nevrátilo zpět do funkcí odvolané vedení fotbalového svazu. Nejbližšímu soupeři českých fotbalistů v kvalifikaci mistrovství světa tak dál hrozí kontumace sobotního utkání i dalšího zápasu se Slovenskem a další sankce.

Článek

Poláci po intenzivním dopoledním jednání přišli s kompromisním návrhem a předložili ho FIFA, která ho teď zkoumá. Zatím není jasné, v čem přesně kompromis spočívá, ani kdy padne rozhodnutí. "Vyhodnocujeme informace, které jsme obdrželi z Polska. V této fázi momentálně nemůžeme poskytnout žádný další komentář," řekl agentuře AP mluvčí FIFA Pekka Odriozla.

Ministr sportu Miroslaw Drzewiecki po poledni novinářům řekl, že nemá žádné znepokojivé informace z FIFA. Podle něj se nic nezměnilo a nejbližší zápasy Polska s Českou republikou a Slovenskem se uskuteční. Ministr se dnes účastní setkání se zástupci velkých čínských firem, které mají zájem podílet se na stavbě infrastruktury pro Euro 2012. Šampionát by Polsko mělo uspořádat společně s Ukrajinou.

Podle náznaků z Polska se však zřejmě povede spor mezi tamní vládou a organizacemi FIFA a UEFA zažehnat. Předseda vyjednávací komise Michal Kleiber v pondělí polskému rozhlasu řekl, že po jednáních se všemi stranami dosáhl racionálního kompromisu.

Zawlocki se má také údajně vzdát mandátu

Podle stejného zdroje uzná odvolané vedení polského svazu své chyby a samo odstoupí. Podle pondělního vydání listu Dziennik se vzdá mandátu i takzvaný správce svazu Robert Zawlocki, který se ujal funkce před týdnem na popud ministra sportu Miroslawa Drzewieckého. Jeho odchodem by se uvolnilo místo pro nového správce, kterého by akceptovaly všechny znesvářené strany.

Agentura Reuters však s odvoláním na nejmenovaného funkcionáře svazu napsala, že kompromis bude mít jinou podobu. Odvolané vedení se na dvacet dní vrátí do svých funkcí a 30. října se uskuteční volby, na jejichž regulérnost budou dohlížet pozorovatelé FIFA a UEFA.

Suspendovaný předseda svazu Michal Listkiewicz nic o závěrech jednání neprozradil. V rozhovoru pro televizní stanici TVN24 se omezil jen na obecné prohlášení. "Je to velmi dobré řešení. Umožní to každému zachovat si tvář a zajistí to legální změny ve vedení svazu," řekl Listkiewicz.

Vedení UEFA vývoj zatím jen sleduje

Ministr sportu Drzewiecki nechal odvolat vrcholné funkcionáře svazu v čele s Listkiewiczem kvůli údajnému chaosu v řízení a neschopnosti vypořádat se s korupční aférou, která v posledních dvou letech polský fotbal sužuje. Podle pravidel FIFA je však vměšování vlády do řízení fotbalu nepřípustné.

Situace kolem vedení svazu by mohla skončit až vyřazením reprezentace z kvalifikace mistrovství světa v Jihoafrické republice a ohrozila také polské spolupořadatelství evropského šampionátu v roce 2012.

Vedení UEFA vývoj v kauze zatím pouze sleduje. "Řídí si to FIFA, ale my jsme dnes nic konkrétního od polské vlády neslyšeli. Jsou na tahu, protože ultimátům vypršelo," citovala agentura Reuters mluvčího UEFA.

Reklama

Související témata: