Hlavní obsah

Vím, jsem pod tlakem, nenaříká před duelem s Poláky trenér Rada

Moc dobře si uvědomuje, jak důležitý zápas ho čeká. Určitě nejdůležitější v jeho dosavadní trenérské kariéře, protože po remíze v přípravném duelu v Anglii a kvalifikační premiéře v Severním Irsku podstoupí kouč české fotbalové reprezentace Petr Rada teprve v sobotu večer v polském Chorzówě v druhém pokračování bojů o Jižní Afriku křest ohněm. Proti Polákům patřícím ve skupině k velkým soupeřům české reprezentace a pochopitelně kandidátům na postup.

Článek

Před měsícem jste přivezl z Belfastu bod, s nímž jste byl spokojen, zatímco fotbalové veřejnosti i expertům se zdál nerozhodný výsledek v Severním Irsku málo. Seberete tudíž v Polsku odvahu a budete hrát na výhru?

Jenže my uhráli v Belfastu plusový bod, který se počítá a na konci kvalifikace, která bude ještě dlouhá, se počítat bude. Vždyť před sebou máme ještě devět zápasů.

Takže kritiku, výtky a připomínky házíte za hlavu, tlak se nepřipouštíte a i proti Polsku se zařídíte podle svého?

Nevyhráváme, takže pod tlakem jsem, což je normální. Jenže u reprezentace jsem od toho, abych ji dovedl na pozici, která nám zaručí postup na mistrovství světa. A já ji tam dovést chci.

Proto myslíte v Chorzówě na bod, protože se řídíte filosofií - lépe paběrkovat, než riskovat a vracet se s prázdnou?

Zápas začíná za bezgólového stavu a my do něho půjdeme s tím, že se domů s prázdnou vracet nechceme. Ale je dost dobře možné, že v třiadevadesáté minutě skutečně řeknu, že bod beru.

To vás v optimismu tolik brzdí absence tří klíčových mužů středové řady Rosického, Matějovského a Poláka?

Proč? Zranění Poláka nám sice situaci zkomplikovalo, ale víme o něm dva týdny, takže jsme měli dost času se i na tuto situaci nachystat. Máme v kádru hráče, kteří jsou schopni utkání na místech Rosického, Matějovského a Poláka kvalitně odehrát. A hlavně - v sobotu večer nebudou rozhodovat jednotlivci, ale týmová práce.

Jenže vám by mělo nahrávat i to, že Poláci jsou momentálně v krizi... Se Slovinci doma jen remizovali, v San Marinu se k výhře doslova protrápili!

Ale špatný fotbal nehráli a nehrají, takže z jednoho zápasu se nedají vyvozovat dalekosáhlé závěry. Tým mají dobře poskládaný, na lavičce trenéra, který fotbalu rozumí, v kádru hráče, kteří působí ve špičkových klubech v kvalitních zahraničních ligách...

...ve kterých ale nehrají a jen vysedávají mezi náhradníky. I to by se slušelo v zájmu objektivity dodat!

Hráči tvořící kostru jejich týmu ale přece nastupují. A potom - Poláci mají kádr dost široký na to, aby postavili fotbalisty, kteří momentálně kopou. Nemluvě o tom, že klubové soutěže jsou něco úplně jiného než reprezentace, kde jako velká motivace účinkuje národní hrdost.

Takže nepřipouštíte, že před sobotním večerním utkáním je nahrávka na bodovou smeč na straně českého týmu? Že v porovnání se zářijovým duelem v Severním Irsku je favoritem váš výběr?

Pro mě je důležitý každý zápas a podstatný můj tým. Kvalita soupeře nerozhoduje, v Irsku důležité bylo a v Chorzówě bude přístup našich hráčů. V Belfastu v pořádku byl, i když jsme naplno nebodovali. Ve hře dopředu jsem větší odvahu postrádal, teď v Polsku bude určitě jiné. A věřím, že i se zmiňovanou odvahou.

Čímž naznačujete, že z Poláků věřících právě v duelu s vaším týmem v kvalifikační probuzení žádný strach a obavy nemáte?

Jsme na ně připraveni, víme o jejich přednostech a kvalitách, respektujeme jejich sílu. Podle sestřihů, jež jsme viděli, jsou zejména ve hře dopředu velice aktivní, na což jsme připraveni rovněž. Všechno jsme prostě rozebrali a na soupeře se nachystali a teď už bude záležet jen na tom, jak budeme stanovené úkoly na trávníku plnit.

Reklama

Související témata: