Hlavní obsah

Poradí si Rada s vražedným doyenovým odkazem?

CHORZÓW

V září kvalifikační prolog v Severním Irsku, teď druhý díl fotbalových bojů o Jižní Afriku v Polsku. Zase venku, opět proti soupeři, jenž má patřit ve skupině k největším konkurentům české reprezentace. Radův předchůdce u národního týmu Brückner si tento sled zápasů vymyslel a prosadil, na jeho nástupci Petru Radovi ovšem je, aby se s vražedně jevícím se programem vyrovnal.

Článek

Neběduje, nestýská si, svému předchůdci u české fotbalové reprezentace Karlu Brücknerovi nic nevyčítá. Petr Rada dokonce ani slovem nenaznačí, že on by volil jiný program a sled zápasů.

Rada: Realita, s níž nic nenadělám

„Je to realita, s níž stejně nic nenadělám, takže proč se v ní pitvat. Bylo dohodnuto a při lednové schůzce u Dunaje rozhodnuto, že začneme kvalifikaci dvakrát venku a je tudíž na nás, abychom se s nachystaným programem vyrovnali,“ odmítá nový trenér české fotbalové reprezentace glosovat, natož pak zpochybňovat vražednou kombinaci, jež mu olomoucký doyen nachystal.

Jen Chovanec začínal dvakrát venku

Pouze jednou jedinkrát v historii samostatné české fotbalové reprezentace se totiž stalo, že kvalifikaci o postup na světový či evropský šampionát začínala dvěma zápasy na soupeřově půdě. To když šlo za Chovancovy éry o postup na EURO 2000 do Belgie a Nizozemska. Tehdy obstaral prolog duel na Faerských ostrovech, kde v husté mlze český národní tým vyhrál 1:0, aby další tři body přidal po vítězství 3:1 v Bosně a Hercegovině. Dvěma výhrami venku začala spanilá jízda kvalifikací, během níž Chovancův výběr neztratil ani jediný bod.

Dušan Uhrin, jenž vedl reprezentaci před Chovancem v kvalifikaci o EURO 96 a o postup na MS 98, stejně jako Karel Brückner, jenž Chovance vystřídal a stál o kormidla v bojích o EURO 2004 a  2008 a o postup na MS 2006 si na sled zápasů dávali moc dobrý pozor. Nedopustili, aby se jeden z úvodních dvou duelů nehrál na české půdě.

Uhrin: Body dodávají sebevědomí

„Samozřejmě že ne, protože na každém vstupu do kvalifikace moc záleží. A na bodovém zisku ještě víc, neboť od něho se odvíjí rozpoložení hráčů, jejich sebevědomí a sebedůvěra, o pohodě v mužstvu nemluvě. Proto jsem se nikdy nechtěl domácího prostředí v úvodu kvalifikace zbavovat,“ vzpomíná Dušan Uhrin, jenž obě kvalifikace začal šestigólovými výhrami nad Maltou.

I Rada o zmiňovaných aspektech ví, nic však nenadělá. Přitom se mohlo dost dobře stát, že po dvou odehraných utkáních nebude mít český tým v kvalifikační skupině na kontě ani bod.

Remíza z Belfastu má svou cenu, tvrdí trenér

„Ze Severního Irska jsme ho přivezli a i když se mnohým zdála bezgólová remíza málo, já stále tvrdím, že na konci kvalifikace svou cenu mít bude. Vždyť kvalifikace je ještě dlouhá a čeká nás ještě devět utkání,“ zůstává zatím v klidu trenér Petr Rada.

Zatím, protože až sobotní večerní duel proti Polákům v jejich fotbalovém chrámu v Chorzówě ukáže, zda mu olomoucký doyen Brückner nezanechal smrtelné dědictví.

„Takhle neuvažuji, proti Polákům budeme nastupovat s tím, že nechceme odejít ze hřiště s prázdnou,“ nepřipouští Rada, že by jeho svěřenci měli po dvou odehraných dílech kvalifikace o Afriku na kontě jen jediný zmiňovaný bod ze Severního Irska. „Jsem tady proto, abych reprezentaci dovedl na mistrovství světa v Jižní Africe a já ji tam dovedu,“ přísahá.

Jak si vedla česká reprezentace při vstupu do kvalifikace?
EURO 1996D. UhrinČR-Malta 6:1, Malta-ČR 0:04 body
MS 1998D. UhrinMS 1998 ČR-Malta 6:0, ČR-Španělsko 0:04 body
EURO 2000J.ChovanecFaerské ostrovy-ČR 0:1, Bosna a Hercegovina-ČR 1:36 bodů
MS 2002J.ChovanecBulharsko-ČR 0:1, ČR-Island 4:06 bodů
EURO 2004K.BrücknerMoldávie-ČR 0:2, ČR-Bělorusko 2:06 bodů
MS 2006K.BrücknerNizozemsko-ČR 2:0, ČR-Rumunsko 1:03 body
EURO 2008K.BrücknerČR-Wales 1:0, Slovensko-ČR 0:36 bodů
MS 2010P. RadaSeverní Irsko-ČR 0:0, Polsko-ČR ?:?zatím 1 bod
V prvním sloupci kvalifikace, ve druhém trenér české reprezentace, ve třetím výsledky prvních dvou zápasů, ve čtvrtém bodový zisk.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články