Hlavní obsah

Proti Angličanům Šírl za hvězdu, v kvalifikaci i on terčem kritiky

TEPLICE

Po srpnové přípravě v Anglii, kde si de facto odbýval ostrý reprezentační debut, ho zahrnovaly samé superlativy. Experti z něho byli unešení, trenér Petr Rada zrovna tak. Legionář ve službách Zenitu Petrohrad Radek Šírl působil na kraji středové řady českého národního mužstva jako zjevení z jiného světa. Jenže přišel veledůležitý kvalifikační duel v Polsku a i on zapadl ho hlubokého podprůměru.

Článek

Před dvěma měsíci ve Wembley proti Angličanům řádil. Nejenže perfektně plnil defenzivní úkoly, ale navrch přidával i rychlé výpady podél postranní čáry, centry do šestnáctky, vydatnou podporu Baroše operujícího na hrotu útoku.

Šírl zářil. Ruský legionář hvězdou utkání, předháněli se experti v superlativech a novináři ve chvále, kterou do té doby opomíjeného záložníka zahrnovali.

V Polsku vyhořel stejně, jako ostatní

Jenže přišel druhý díl kvalifikace o postup na světový šampionát na horké polské půdě a Radek Šírl vyhořel stejně, jako jeho spoluhráči. „Jen v posledních dvaceti minutách jsme v Chorzówě hráli, jak jsme měli. Pár centrů, nějaké příležitosti, nakonec i gól, který ovšem přišel pozdě, než aby Poláci znervózněli a my toho ještě mohli využít,“ uznával jako jeden z mála českých reprezentantů, že výkon mužstva měl k ideálu daleko. K trenérovým představám také, to se ví.

„Uznávám, chybělo nám zase víc odvahy směrem dopředu. A přitom nám během přestávky kouč zdůrazňoval, že sice prohráváme, ale odvážnější  a útočnější hrou i větší agresivitou můžeme skóre otočit. Jenže druhá inkasovaná branka nás zase zmrazila,“ glosoval Radek Šírl nepovedené vystoupení v Chorzówě.

Rada: Měl si víc věřit!

Trenérovu kritiku, která mířila na jeho adresu, bral. „Zatímco v přípravném utkání v Anglii chodil do koncovky a vydatně podporoval útok, v Polsku se do finální fáze nedostával. Dbal hlavně na to, aby si plnil obranné úkoly a na jeho straně se soupeři nenabízely volné prostory. Měl si ve hře dopředu víc věřit, jenže i jemu scházela odvaha,“ dával Petr Rada právě Šírla za příklad, že na chorzowském trávníku bylo v sobotu v noci všechno jinak, než být mělo.

„Chyba byla v tom, že jsme se po čtvrthodině zatáhli do obrany a nechali Poláky hrát. A oni hráli a přehrávali nás. Běhali, byli silnější v osobních soubojích, agresivnější, fyzicky lépe připravení, zatímco my ztráceli lehce balóny už po jedné, dvou přihrávkách. A Baroše se Slepičkou jsme vpředu nechávali osamocené a  takřka vůbec je nedoplňovali, i když  za úkol jsme to měli,“ uznával legionář ve službách Zenitu Petrohrad Radek Šírl.

Šírl: Třeba ten balón do sítě dokopat

Je mu jasné, že ve středu na teplických Stínadlech musí česká reprezentace ve třetím díle kvalifikace proti Slovincům vyhrát za každou cenu, neboť další bodová ztráta by zřejmě africké břehy zahalila už doopravdy do mlhavého oparu.

„Musíme utkání zvládnout a vyhrát. Jakkoli. Když to nepůjde proti Slovincům fotbalově, musíme míč do jejich sítě třeba dokopat,“ zapřísahal se Šírl, že nic jiného než tříbodový zisk nepřichází ve středu v úvahu.

Reklama

Související témata: