Hlavní obsah

Špión Jirkal přivezl pro trenéra Radu ze Slovinska varování i recept

Jan CíchaSport.cz

Nebude to ve středu v Teplicích pro českou fotbalovou reprezentaci proti Slovincům ani trochu jednoduchý zápas. Pozorovatel v Radových službách Miroslav Jirkal sledoval v sobotu v Mariboru na vlastní oči duel Slovinska se Severními Iry, který domácí celek po vydařeném závěru vyhrál 2:0, takže se sedmi body na kontě vede naši kvalifikační skupinu. Trenéru Radovi přivezl vážné varování.

Článek

Proti Severním Irům se v sobotu v Mariboru prosadili ofenzivní hráči Novakovič a Dedič. „Jsou hodně pohybliví a rychlí, neustále mění místa, takže si dovedou vypracovat gólové situace. Na to si musíme dát pozor,“ řekl pro Sport.cz Miroslav Jirkal, který podobné varování pochopitelně předal i trenérovi české reprezentace Petru Radovi.

Síla Slovinců v kolektivu

„Slovinci vyznávají kolektivní pojetí hry jak v obraně, tak v útoku. Jednotlivé řady spolu navzájem dobře spolupracují, navíc hrají ve velké rychlosti,“ upozorňoval trenéra Radu špión, který středečního soupeře české reprezentace sledoval dvakrát na živo a jednou na DVD.

Jirkal viděl některé hráče slovinského výběru i v klubových barvách. „Například Koreň hraje ve West Bromwich Albion na naprosto stejné pozici, jako v reprezentaci, kde drží taktovku Slovinců. Pro něho i pro mužstvo je to určitě velké plus. V bundesligovém Kolíně rozhoduje zápasy Novakovič, který momentálně patří mezi nejlepší střelce soutěže. Velmi dobrou práci odvádí také gólman ve službách italského Udine Handanovič. I on již několik sezón patří mezi stabilní členy základní sestavy,“ vyzdvihl několik hráčů soupeře Jirkal.

Taktiku dodržují perfektně

Největší předností Slovinců je podle českého špióna perfektně vymyšlená a na hřišti dodržovaná taktika. „Po taktické stránce jsou všichni vybaveni velmi dobře. Hrají ze zatažené obrany a chodí do protiútoků,“ přidal další postřeh a pokračoval: „Doma i venku hrají podobným stylem, vyznávají rozestavení 4-4-2. Útok podporují především oba dva krajní záložníci, kteří jsou hodně aktivní a techničtí.“

Receptem na slovinskou obranu bude podle Jirkala především trpělivost. „Svoji hrou dokáží soupeři zápas hodně znepříjemnit. Musíme přidat důraz a útočnou aktivitu a přivést obranu Slovinců k chybám. V defenzivě totiž nejsou tak kovaní, jako v útočné fázi, hlavně přes stoperskou dvojici by mohla vést cesta ke gólu. Irové si takto vypracovali dvě vyložené brankové příležitosti, ale ani jednu neproměnili,“ dával trenérovi české reprezentace recept špión Jirkal.

Reklama