Hlavní obsah

Chyba, že trenér neurčil brankářskou dvojku, tvrdí Srníček

TEPLICE

Kdo zaskočí za brankářskou jedničku české fotbalové reprezentace Petra Čecha, pokud mu zranění opravdu nedovolí ve středu vpodvečer na teplických Stínadlech proti Slovincům nastoupit? Varianty pro další díl kvalifikace jsou jen dvě: Daniel Zítka, nebo Jaroslav Drobný. Oba zkušení brankáři, oba výkonnostně zhruba na stejné úrovni. Čtyřiadvacet hodin před zápasem však reprezentační trenér Petr Rada ani slovem nenaznačil, kterému z nich by dal přednost.

Článek

Verdikt měl původně padnout po úterním tréninku na teplických Stínadlech. Při přípravě za zavřenými dveřmi totiž měl sám Petr Čech posoudit, jak se cítí a jak na tom je. Jenže neposoudil a neřekl, takže konečné slovo zase nepadlo.

Verdikt odložený na středu

„Rozhodne se až při středečním dopoledním rozcvičení,“ oznámil lakonicky mluvčí reprezentace Lukáš Tuček, čímž spekulace kolem složení národního týmu pro duel se Slovinci jen umocnil. Dohady, kdo se nakonec postaví do brány, pochopitelně také.

Zvláště, když kapitán reprezentace Tomáš Ujfaluši naznačil, že by si mančaft ve veledůležitém duelu moc přál, aby mu legionář z londýnské Chelsea kryl záda.

„Po dlouhé době nastává situace, kdy by Petr nastoupit nemusel. Ve spoustě zápasů nás podržel, takže do posledního verdiktu budu věřit, že se v bráně objeví,“ svěřoval se Ujfaluši.

Rada měl rozhodnout na začátku

„Největším problémem je to, že trenér hned na začátku kvalifikace jasně nerozhodl, kdo bude  dvojkou a trojkou,“ říká bývalý reprezentační gólman Pavel Srníček.

„Za éry trenéra Karla Brücknera bylo jasně dané, že je dvojkou Blažek. Věděl, že pokud se něco stane Čechovi, jde do branky on,“ přiznává devětačtyřicetinásobný reprezentant.

„Pokud vím, teď to určeno není. Pro ty kluky není nic příjemného, když se dozvědí až třeba den před zápasem, že jdou chytat. Jinak se na to mohl jeden nebo druhý chystat už od neděle,“ myslí si na základě vlastních dlouholetých Srníček.

Buffon také Italům chybí

Gólman Petr Čech je jistotou, na níž česká reprezentace už léta stojí. Vždyť naposledy absentoval loni v samém závěru kvalifikace o postup na EURO 2008 proti Slovákům (3:1) a Kypru (2:0), kdy po těžkém zranění hlavy vynechal dva zmiňované zápasy. Jakmile se ale na scénu vrátil, stal se zase jasnou jedničkou. V Chelsea, stejně jako v české reprezentaci.

Pokud by Petr Čech ve středu proti Slovincům přece jen nastoupit nemohl, měl by se s jeho absencí český tým vyrovnat. „Vždycky je oslabením, když nemůže hrát některá z hvězd. Ale na druhou stranu, Italům teď na dva měsíce vypadl Buffon a také to pro ně nemůže znamenat konec světa. Nám zase chybí delší dobu Rosický a musí to jít i bez něho,“ míní Srníček.

Na Kinského se zapomnělo

Sám se ale za žádnou cenu nechce pouštět do spekulací, kdo by měl jít v případě Čechovy absence ve středu vpodvečer v Teplicích do branky.

„Ani Zítku, ani Drobného tak dobře neznám. Co vím, na oba chodí z ciziny poměrně dobré reference. Ale pořád si říkám, že se u nás nějak rychle zapomnělo na Kinského. V Rusku ho stále vyhlašují nejlepším gólmanem ligy a v nároďáku toho odchytal víc, než oni dva dohromady,“ nezatracoval by Srníček dlouholetou reprezentační trojku.

Daniel Zítka
Narozen: 20. 6. 1975
Zápasy v reprezentaci: 1 (listopad 2007, kvalifikace ME na Kypru, 90 minut). Na mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku byl jako trojka.
Kariéra: Viktoria Žižkov, Zlín, Prešov, Lokeren, Anderlecht. V Anderlechtu chytá od léta 2002.
Jaroslav Drobný
Narozen: 18. 10. 1979
Zápasy v reprezentaci: 0 (na kontě má pouze poločas v zářijové přípravě proti Českým Budějovicím před kvalifikací v Severním Irsku. V sobotu v Polsku byl na lavičce náhradníků).
Kariéra: České Budějovice, Panionios Atény, Fulham, Den Haag, Bochum, Hertha Berlín. V berlínském klubu chytá od léta 2007.

Reklama

Související témata: