Hlavní obsah

Bude to o psychice i o fotbale, tvrdí před duelem se Slovinci trenér Rada

Nasadil optimistickou tvář, protože reprezentační kouč Petr Rada svým svěřencům věří. Navzdory sobotní prohře v Polsku, bídnému výkonu, jež jeho mužstvo předvedlo, kritice, která se na něho i hráče ze všech stran snesla. Před středečním teplickým střetnutím se Slovinci je přesvědčen, že po dvou utkáních na cizím hřišti jeho tým první domácí duel zvládne a v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2010 nastanou pro českou reprezentaci lepší časy.

Článek

Pro Poláky se stal v sobotu jejich fotbalový chrám v Chorzówě spásou, pro vás by se měla stát stejnou spásou teplická Stínadla. Česká reprezentace na nich v minulosti sedmnáctkrát hrála a jen jednou nevyhrála, vy se navíc vracíte na stadión, kde jste působil a jste tudíž doma...

Žádnou nostalgii sice necítím, ale důvěrně známé prostředí, dobrá atmosféra, vyloženě fotbalový stadión – to všechno je pro naše mužstvo ohromně důležité. Proto věřím, že diváci budou mít trpělivost a podpoří nás. Na Stínadlech tomu tak bylo vždycky, když lidé viděli, že tým jde do zápasu s nasazením a vůlí po vítězství.

Takže žádné obavy z negativních reakcí a nespokojenosti publika, když se vašim svěřencům nebude proti Slovincům dařit?

I na ně se musíme připravit, protože některé reakce médií směřují k tomu, aby lidé viděli náš tým negativně. Všichni by si ale měli uvědomit, že Slovinci mají kvalitní tým, proti němuž to nebudeme mít vůbec snadné.

Jenže oni mají také tým zdecimovaný žlutým kartami a zraněními. A to diváci vědí!

Před sobotním zápasem v Polsku se také spekulovalo a psalo o atmosféře v domácím týmu a nakonec hrálo Beenhakkerovo mužstvo velice kvalitně. Nemyslím, že by zranění Novakoviče a spol. bylo tak vážného rázu, že by se neobjevili v sestavě. A i kdyby chyběli, Slovinci nemají v kádru jen dvanáct, třináct fotbalistů. Mají kvalitní tým poskládaný z hráčů působících v evropských ligách, kteří se drží svého stylu hry a rozestavení 4-4-2 bez ohledu na to, zda jde o zápas doma nebo venku. Předpokládám ale, že v Teplicích budou hrát víc ze zadu a s jedním vysunutým útočníkem.

Jste před utkáním hodně nervózní? Cítíte obavy z toho, co přijde, když zápas nezvládnete a ani potřetí nevyhrajete?

Nemyslím na to, co bude po zápase, teď se plně soustřeďuji jen na to, abychom ho zvládli. Hodnotit a kritizovat můžeme po utkání. Pokud se nevyhraje, bude to normální.

Připouštíte si, že byste nad Slovinci nevyhráli?

Musíme udělat všechno proto, abychom střetnutí zvládli, protože výhra nastolí v mančaftu dobré klima před dalším pokračováním kvalifikace. Po remíze v Severním Irsku a prohře v Polsku jsme se dostali pod tlak a teď se tudíž musíme snažit, abychom duel se Slovinci zvládli. Natrénovat se toho moc nedalo, spíše šlo o to připravit hráče psychicky, abychom zvítězili.

Takže konfrontace se Slovinci bude podle vás spíše o psychice než o fotbale?

Psychika může hrát roli, kvalita hry ale také. A velkou! Jsem ale přesvědčen, že se hráči vyrovnají se stupňujícím se tlakem, k němuž přispívají i některé nekolegiální reakce jiných trenérů, jež mě samozřejmě mrzí.

Shrnuto a podtrženo – před duelem se Slovinci vás žádné obavy nesžírají?

Jisté obavy cítím, ale spíše převládá vnitřní natěšení na středeční zápas.

Reklama

Související témata: