Hlavní obsah

Lepší přiznat si pravdu, než kamenovat Radu

TEPLICE

Nekamenujme Radu. Anebo spíše - nekamenujme jen jeho. Zdědil průměrný tým složený vesměs z průměrných hráčů, takže momentální kvalifikační trápení je zákonité. Zatímco ještě před pár lety byl pro českou fotbalovou reprezentaci postup na mistrovství světa či Evropy povinností a samozřejmostí zároveň, a dál se už jen spekulovalo, kam až se ze šampionátové skupiny dostane, pro současný výběr bude nebetyčným úspěchem se na mistrovství světa vůbec probojovat.

Článek

Doba se změnila, jen český fotbalový národ namlsaný předchozími léty úspěchů a postupů to jaksi nevzal na vědomí. Osmá příčka v žebříčku FIFA pořád zaslepuje, i když realita už je dávno jiná.

Brücknerova veštba se naplňuje

Zlatá generace postupně odešla ze scény a adekvátní náhrada nedorostla. Zůstala jen stafáž, která tvořila Nedvědovi, Poborskému, Šmicrovi pracovitou družinu a dláždila cestu k postupům a úspěchům. Kollerovi a Rosickému také, to se ví... A najednou se tato družina musí obejít bez svých vůdců a fotbalových protagonistů.

Bez  pětapadesáti Kollerových gólů. Bez dirigentských schopností Rosického a jeho fotbalové invence a kreativity, o devatenácti brankách, jež v reprezentaci nastřílel, ani nemluvě. A to už ponechme úplně stranou vůdčí osobnosti kalibru Nedvěda, Poborského či Šmicra, protože pod dojmem výkonů a hlavně hry současného reprezentačního výběru se reminiscence na ně jeví jako nostalgický výlet do minulého století.

„Taková hráčská konstelace a podobná síla, jako na evropském šampionátu 2004 v Portugalsku se už v české reprezentace nikdy nesejde,“ věštecky konstatoval před cestou na EURO 2008 tehdejší kouč národního týmu Karel Brückner v předtuše, že už může být jen hůř.

Hůře bylo a opravdu je

A bylo! V létě v Rakousku a ve Švýcarsku. V rozbíhající se kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2010, která odstartovala Radovu éru u české reprezentace, tuplem. Zvláště, když se avizovaný Rosického návrat dál a dál odkládá, když z mužstva vypadl zraněný Polák a k mání není ani Matějovský, k němuž se vzhlíží jako ke spasiteli.

A to přesto, že působí v průměrném druholigovém anglickém Readingu a že o svých dirigentských schopnostech měl možnost podat důkaz vlastně jen v jediném utkání v Německu, kdy už byla předchozí kvalifikace o Evropu stejně rozhodnutá.

Výčet výtek, jenže k čemu ?

Proto nekamenujme Radu. A nevyčítejme mu tápání, jehož se dopustil a které nepopírá, nepředhazujme mu blamáž jeho výběru v Polsku, ani domácí trápení proti Slovincům. Je samozřejmě možné debatovat a předhazovat mu, že mohl povolat slávistu Necida, ukázat do Anglie na sebevědomého Bednáře, zajet do Stuttgartu  a dát novou šanci Šimákovi, nebo znovu a znovu hučet do Kollera, aby ve chvílích pro český fotbal zlých splnil slib a přijel z ruské Samary pomoci, jenže tím je výčet výtek a připomínek vyčerpán.

A předhazovat mu domácí scénu? Radit, aby se víc zaměřil na hráče z tuzemské ligy? Klubová konfrontace v evropských pohárech přece ukázala, jak na tom český fotbal je a do jakého marasmu upadl.

Buďme vděční i za naději

Lepší je přiznat si pravdu. Nenechat se unášet euforií let minulých a na hodně dlouho ztracených. Rada zdědil průměrný tým složený vesměs z průměrných hráčů, pro který bude úspěchem, jestliže na světový šampionát do Jižní Afriky vůbec postoupí. Při vyrovnanosti panující ve třetí kvalifikační skupině, v níž je každý schopen porazit každého, neboť nikdo – český tým nevyjímaje – nad ostatní nevyčnívá, se to ale může dost dobře stát.

Po středeční upachtěné výhře nad Slovinci musí být český fotbal i za tuto naději vděčný. Za Radovu víru, že kvalifikaci zvládne a reprezentaci na mistrovství světa dovede, ještě víc.

Reklama

Související témata: