Hlavní obsah

Plánoval jsem o bod víc, glosuje vstup do kvalifikace Rada

Teď má na měsíc klid. Po blamáži v Polsku složil trenér Petr Rada s českou fotbalovou reprezentací proti Slovincům reparát. Upachtěný, lopotný, ale nakonec završený výhrou a třemi body. „Představoval jsem si, že po třech odehraných zápasech budeme mít minimálně o bod víc, což jsme bohužel nesplnili,“ přiznával Rada, že i on měl o vstupu do kvalifikace o Afriku optimističtější představy.

Článek

Asi jste si musel moc a moc oddechnout, když třetí kvalifikační díl se Slovinci skončil a vy jste konečně poznal, jak chutná vítězství...

Pochopitelně, protože šlo o utkání hodně důležité pro další vývoj v naší skupině, k němuž jsme navíc nastupovali pod velkým tlakem. Ale zvládli jsme ho!

Nechtěl jste spíše říci, že jste se k výhře protrápili?

Možná první půle optimální nebyla, ale ve druhé už jsme podali slušný výkon. Vzhledem k situaci, v níž se nacházíme, obzvlášť.

Takže spokojenost? I třeba s hrou, kterou se váš tým prezentoval? Fotbalem, jaký předváděl?

Musíme vzít v úvahu, kolik klíčových hráčů z nominace vypadlo a jak moc jejich fotbalové kvality scházely.  Rosický, Matějovský, Polák, v Teplicích i vykartovaný Kováč.... Jsme desetimiliónový stát a nemáme zase až tolik fotbalistů, kteří by je adekvátně nahradili. Proto dostali příležitost Rajnoch, Fenin a Slepička, protože k určité obměně musí zákonitě dojít.

Pochopitelně, ale těžko očekávat, že by se právě někdo ze zmiňované trojice mohl stát dirigentem a vůdcem mužstva...

To také od nich nikdo nečekal a nečeká. Nejsou špatní, kvalitu mají, ale je přece jasné, že kreativitu Rosického, eventuálně Matějovského mohou jen těžko nahradit.  S tím by měl problém každý tým...

To opravdu podle vás neexistuje žádné alternativní řešení? Vždyť nikde není garantováno, kdy a hlavně v jaké formě se Rosický do reprezentace vrátí!

Podle mého není. Zbývá jen věřit, že se tito hráči dají do kupy. Proto teď bude důležité zvládnout ještě listopadovou kvalifikaci v San Marinu, protože tím jim čas k návratu vytvoříme.

A do té doby? Jaký fotbal jste chtěl a chcete s reprezentací hrát?

Takový, abychom vyhrávali.

Při absenci Rosického, Matejovského či třeba Poláka k tomu ale potřebujete alespoň tahouny, jichž se ve vašem výběru ale také žalostně nedostává...

Vyměnila se jedna hráčská generace, fotbalisté jako Nedvěd či Poborský skončili, ale i tak mám v mužstvu fotbalisty se zkušenostmi, kteří dovedou ty ostatní usměrnit.

Třeba?

Třeba zkušeného Ujfalušiho nebo Jankulovského, jenž to dokázal i tím, že v Teplicích přihrával na rozhodující branku.

Vůdcem by ale mohl být i Jarolím, který šéfuje bundesligovému Hamburku, ale v reprezentaci zatím moc příležitostí nedostával. A ani ve středu proti Slovincům mimochodem nepřesvědčil, že oním vůdcem a tahounem být mohl...

Dostane ještě dost možností, aby své kvality a přednosti v národním mužstvu prokázal. V duelu se Slovinci jsem ho ale rozhodně nestřídal proto, že by byl špatný. Chtěl jsem jen na trávník poslat leváka.

Ale stejně asi uznáte, že Jarolím v Hamburku je úplně jiným hráčem, než Jarolím v reprezentaci. Čím to podle vás je?

Možná způsobem hry Hamburku, možná tím, že v klubovém týmu je kapitánem a hraje v pohodě.

Patří podle vás Jarolím mezi hráče, kteří předvedli výkon pod své možnosti?

Každý má v sobě něco navíc, o tom jsem přesvědčen.

A co vy sám? Udělal byste po prohře v Polsku a vydřené výhře nad Slovinci něco jinak?

Asi ano. Pokaždé se snažím mužstvo postavit nejlépe, jak jen mohu, ale někdy  to nevyjde.

Takže před listopadovým utkání v San Marinu může dojít v nominaci k zemětřesení?

Není  důvod, abych ze současného kádru někoho vyřazoval. Samozřejmě ale že budu dál sledovat všechny hráče a vyberu ty, kteří budou mít formu.

Třeba mladého slávistu Necida?  Nebo legionáře z West Bromwich Albion Bednáře?

I tyto možnosti existují. Necida budu sledovat, za Bednářem se pojedu do Anglie podívat.

Mimochodem - pořád si ještě myslíte, že je váš tým největším favoritem skupiny a tudíž i aspirantem na postup? Nebylo by prospěšnější si konečně přiznat, že po odchodu zlaté generace spadla česká reprezentace jen do evropského průměru?

Odchody hráčů vzpomínané generace nikdo neovlivní, protože věková hranice  je nelítostná. Do průměru ale rozhodně nepatříme, protože máme pořád spoustu kvalitních hráčů. Po uzdravení klíčových reprezentantů bude současný kolektiv pořád dost silný na to, aby kvalifikaci zvládl a na mistrovství světa postoupil.

To vám velí víra, nebo racionální argumenty?

Obojí. Pokud zvládneme zápas v San Marinu, bodově se dotáhneme na mužstva před námi a nastoupíme na vítěznou vlnu. Naše skupina je vyrovnaná, každý v ní může porazit každého, takže mezi čtyřmi silnými týmy bude rozhodovat úspěšnost v domácích zápasech, přičemž bodový import z venku bude plusem na víc. Vím, čekají náš těžké zápasy, ale věřím, že je zvládneme a na šampionát postoupíme.

Reklama

Související témata: