Hlavní obsah

Panice čeští fotbalisté nepropadali, byť se nemohli prosadit

Radek MalinaSport.czPrávo

Přestože čekání na vítězný gól v kvalifikační bitvě proti San Marinu bylo tuze dlouhé, nikdo z českých reprezentantů panice nepropadal a ani po bezbrankovém poločase se blamáže neobával. Byli přesvědčeni, že branku dají a na povinnou výhru dosáhnou, což se také v bleskové desetiminutovce hned po půli stalo.

Článek

Mluvili jeden jako druhý. „Se slabšími týmy jsou zápasy vždy o prvním gólu. Dokud měli domácí hráči dostatek fyzických sil, byli nepříjemní. Dostat se do koncovky bylo složité. Ale nepodléhali jsme žádné panice, protože jsme věděli, že souboj se San Marinem bude hlavně o trpělivosti. Nic jiného než vytrvat v plnění taktický pokynů a dál se tlačit do zakončení nám nezbývalo,“ vykládal po utkání Zdeněk Pospěch, který vstřelil druhý gól zápasu.

„Domácí bránili velmi důsledně a bylo složité se prosadit, když jsme neměli prostor. Ale někdy chyběly jen centimetry. Věřili jsme, že zápas zvládneme, byť čekání na gól bylo delší než jsme si přáli. Ale hlavní je, že máme tři body,“ říkal český útočník Milan Baroš.

Právě hráč Galatasaray Istanbul měl do přestávky jednu z největších příležitostí, leč do kabin se šlo za nerozhodného stavu. „Ale kluky jsme nabádali, aby nezmatkovali a dál hráli podle plánu. Bylo jasné, že dokud budou mít hráči San Marina sílu, tak budou bojovat. Fakt, že dlouho drželi nerozhodný stav jim navíc pomohl. Proto bylo nesmírně důležité, že jsme vstřelili hned po přestávce gól, čímž jsme jejich odpor zlomili,“ těšilo reprezentačního trenéra Petra Radu.

Střídáním v průběhu druhého poločasu hru oživil, když zejména nasazení Necida bylo přínosem. „Všechny změny splnily účel,“ mnul si spokojeně ruce Rada.

Nadšením se tetelil i Tomáš Necid, jenž první reprezentační start vyšperkoval gólovým zásahem. „Ani jsme před zápasem nebyl nervózní. Spíše jsem si zápas užíval. Tím spíše v okamžiku, kdy jsem šel na hřiště a posléze po mojí trefě. Možná největší dík patří Radku Kováčovi, který mi balón krásně pustil a mně se podařilo míč dobře trefit. Škoda, že jsme nevyužil ještě druhou vyloženou šanci,“ culil se po utkání devatenáctiletý útočný klenot pražské Slavie.

Reklama