Hlavní obsah

Naše pozice je dobrá, protože nám nikdo neutekl, tvrdí Baroš

Legionář ve službách tureckého Galatasary Istanbul Milan Baroš nastoupil ve všech kvalifikačních zápasech, které český tým v průběhu podzimu odehrál. Se vstupem do bojů o MS 2010 je docela spokojen. "Jsme na druhé, postupové příčce, ale mohlo to být lepší, kdybychom jeden ze dvou prvních zápasů na hřištích soupeřů vyhráli. Nejdůležitější utkání však hrajeme až na jaře. Tam se musíme pokusit zvítězit a postoupit na mistrovství světa," svěřoval se Baroš.

Článek

Je sedm bodů dostatečným základem pro další pokračování kvalifikace?

Určitě, protože nikdo neodskočil výrazným rozdílem. Kdyby někdo vyhrál všechna utkání a měl dvanacát bodů, byla by situace mnohem svízelnější. Dohnat ztrátu pěti bodů by bylo pro jakýkoliv tým velmi složité, ale za současné situace je vše jinak. Slováci jsou před námi o dva body a hned první zápas v příštím roce hrajeme s nimi doma. Je to rozdíl jediného zápasu. Musíme pokračovat doma v duchu střetnutí se Slovinskem, které jsme vyhráli, a k tomu vozit body i z utkání na hřištích soupeřů.

Jak důležité je pro český tým druhé místo, které tříbrankovým vítězstvím v San Marinu zabralo před zimní přestávkou?

Zápas byl pro psychiku důležitý hlavně z pohledu konečného skóre, protože Slovensko i Polsko v San Marinu vyhrálo o dva góly po tuhém boji a my jsme věděli, že cokoliv jiného než vítězství bude ohromnou ztrátou. Nakonec jsme tři body získali po tříbrankové výhře, což je při srovnání výsledků s dvěma konkurenty na postup povzbudivé.

Ale nenadřeli jste se na povinnou výhru mnohem více, než jste očekávali...

Tyhle zápasy jsou strašně těžké. V utkání se San Marinem nemůžete totiž získat, tady musíte vyhrát z povinnosti. Vždy je utkání otázkou první vstřelené branky. Nás srážely hlavně neproměněné šance. Bylo nesmírně důežité, že jsme rychle po nástupu do druhého poločasu skórovali a tím domácí sebevědomí srazili.

Vy sám jste se sice snažil, naběhal jste hodně kilometrů, ale moc míčů jste nedostal. Nebyl pro vás zápas frustrující?

Na každém kroku vám visí někdo z protihráčů na zádech, praktikují těsnou osobní obranu, při každém pohybu vás drží, tahají za dres. A když se prostor otevře, je to na vteřinku, protože oni stojí v deseti lidech na vlastní polovině, někdy prakticky na velkém vápně. Je nesmírně těžké takový val překonat. Nakonec jsme dali dva góly ze standardních situací a jeden po střele z dálky. Přesně takový vývoj jsem čekal.  Počítal jsem, že budeme skórovat spíše z druhé vlny, protože na hrotu skutečně není prostor.

Pocítil jste i v souboji se San Marinem, jak moc českému týmu chybí kreativní hráči, kteří by vás útočníky zásobovovali častěji přihrávkami?

V první řadě se musí kluci, ať už Tomáš Rosický či Jaroslav Plašil, případně Marek Matějovský, uzdravit. Nepochybuji, že až přijedou, budou velmi prospěšní. Ale buďme rádi, že jsme zvládli vítězně zápas v San Marinu.

Reklama

Související témata: