Hlavní obsah

UEFA: Přípravy Eura 2012 jdou v Polsku až na letiště podle plánu

Přípravy na fotbalové mistrovství Evropy v roce 2012 jdou v Polsku po měsících zpoždění konečně podle plánu. UEFA je nespokojená pouze se stavem letišť, která nejsou připravena na příjezd tisíců fanoušků. Stavební práce urychlili také na Ukrajině, která má největší problém s rekonstrukcí stadiónu v Kyjevě.

Článek

"UEFA má výtky vůči letištím v Krakově, Vratislavi, Gdaňsku i Poznani. Jedině na varšavském by se mohlo podle poslední zprávy pozorovatelů UEFA stihnout vše na čas," uvedl Marcin Herra, šéf společnosti PL.2012, která řídí přípravy na šampionát v Polsku.

Budování a modernizace letišť, terminálů a přistávacích drah musí začít podle Herry do poloviny letošního roku.

Tváří v tvář současné světové hospodářské krizi bude ale nutné jinak pohlížet na plánované investice. Shodli se na tom podle Herry představitelé UEFA a pořadatelů ME z obou zemí. "Důležité jsou priority. Letiště nemusejí být obrovská, protože později nebudou využívaná. To samé se týká stadiónů: už nyní musíme přemýšlet nad tím, k čemu budou sloužit po roce 2012," zdůraznil Herra.

Platini má v Polsko a Ukrajinu plnou důvěru

Šéf UEFA Michel Platini v prosinci řekl, že má plnou důvěru v ME 2012 v Polsku a na Ukrajině. Kvůli problémům s výstavbou hrozilo, že bude pořadatelství oběma státům odebráno. Potíže nastaly hlavně se stadióny ve Varšavě a v Kyjevě, bez nichž by se nemohl turnaj v dvou postkomunistických zemích odehrát. Šéf UEFA ale prohlásil, že šampionát bude Polsku a Ukrajině odebrán jen ve výjimečném případě, a zamítl jeho případné přesunutí do Německa.

UEFA přidělila pořadatelství ME Polsku a Ukrajině v dubnu 2007. V obou zemích se začátek příprav oddaloval, důvodem byla mimo jiná politická situace; v Polsku se konaly předčasné parlamentní volby, na Ukrajině panuje stále politický nepokoj. V Kyjevě začaly nedávno práce na stadiónu s ročním zpožděním, ve Varšavě se staví národní stadion pro 55 000 diváků od léta.

Nedostatečná je stále infrastruktura, a to na Ukrajině i v Polsku. Polská vláda už oznámila, že pravděpodobně nestihne postavit do roku 2012 plánovaných 3000 kilometrů dálnic a rychlostních silnic. Omezovat investice na stavbu silnic však ministerstvo dopravy ani kvůli hospodářské krizi nechce.

Reklama

Související témata: