Hlavní obsah

Dva střihouni pro českou reprezentaci – slavný Venables, nebo bývalý kouč Chelsea Grant

PRAHA

Pouze dvě jména zahraničních trenérů jsou ve hře o uvolněné místo na lavičce české fotbalové reprezentace. „Avram Grant a Terry Venables. Anebo Venables a Grant, aby se snad z mé odpovědi nesnažil někdo vydedukovat, jaké jsou naše priority, “ potvrdil strahovský 'ministr financí' Jaroslav Vacek pro Sport.cz, že k angažování kouče z ciziny k českému národnímu týmu může skutečně dojít.

Článek

První námluvy už proběhly, i když zatím jen po telefonu. „A hlavně z naší iniciativy, protože trenéři kalibru Granta či Venablese se rozhodně sami nanabízejí,“ baví se místopředseda informacemi, jež proběhly v tisku. „Nikdy by se sami neozvali. Mají jméno, autoritu, jsou to veličiny!“

Za jedním pojedou, druhý přijede

I proto je Jaroslav Vacek připraven vydat se okamžitě na „ostrovy“. „Jen ale za jedním z této dvojice, který souhlasil, abychom ho navštívili a vše osobně probrali. Druhý je ochoten přiletět k nám,“ prozradil Vacek pro Sport.cz, aniž by prozradil, zda se v Praze objeví Venables či Grant. Za to však dodal, že on může do Londýna odletět třeba hned v pátek.

„Jenže nejdřív musí dojít ke shodě v našem fotbale. Různé lobující skupiny se musí sjednotit a říci jasné slovo. Vyslovit souhlas s angažováním zahraničního trenéra, vyslat jasný signál ke sponzorům i veřejnosti. Povznést se nad své zájmy a mít na zřeteli zájem celého fotbalu,“ zdůvodňoval, proč už nesedí v letadle mířím za La Manche.

Volba odložena na květen

Prostor ke hledání shody v následujících dnech bude. Rokování fotbalové generality, jež měla v úterý 28. dubna na pražském Strahově rozhodovat o nástupci odvolaného Petra Rady, bylo totiž zrušeno. „Odložili jsme ho na první květnovou dekádu, aby vznikl alespoň nějaký prostor pro jednání,“ upřesňuje Jaroslav Vacek, jenž je členem komise ustavené vedením fotbalového svazu, jejímž úkolem je hledat, jednat a předložit návrh na nového trenéra.

I hráči chtějí střihouna

Strahovský ministr financí označovaný už dlouhá léta za nejvlivnější eminenci českého fotbalu preferuje jako Radova nástupce jednoznačně zahraničního kouče.

„Akceptují ho ale i klíčoví hráči reprezentace, s nimiž jsme na toto téma mluvili. Jsem přesvědčen, že naši reprezentanti fotbal hrát nezapomněli, ale v současné situaci je zapotřebí, aby k mužstvu přišel střihoun, který na ně začne mluvit stejnou řečí, jakou slyší a bezvýhradně respektují ve svých klubech. Pak automaticky přepnou i v národním mužstvu na stejný chod, na jaký jsou navyklí v zahraničních mužstvech,“ argumentuje Jaroslav Vacek. „Legionáři, s nimiž jsme na toto téma mluvili, jsou s námi zajedno.“

Venables už byl jednou nachystaný

Jméno někdejšího kouče anglické a australské reprezentace, ale také úspěšného spisovatele, spoluautora čtyř románů a oblíbeného televizního detektivního seriálu Hazell Terry Venablese se v souvislosti s českou reprezentaci neobjevuje na světle světa poprvé. Už před loňskou volbou ho měl Vacek nachystaného jako svůj trumf, jenže Košťálova klika razila tehdy německou cestu a preferovala tudíž německého trenéra.

„Pro Venablese bylo angažmá zajímavé už proto, že jsme v srpnu hráli přípravu s Angličany ve Wembley a hned poté kvalifikaci se Severními Iry. Jeho zájem však trvá a potvrdil ho,“ řekl pro Sport.cz Vacek. Někdejší kouč izraelského národního týmu a poté sportovní ředitel a trenér Chelsea Avram Grant má zájem také. „I on ho potvrdil,“ přitakal Vacek.

„U nás se pořád mluví o degenerující reprezentaci, jenže národní tým své kvality pořád má. A pokud zahraniční trenér s českou reprezentací uspěje, může si u ní udělat jméno,“ naznačuje strahovský Richelieu, na jaké filosofii postavil jednání se zahraničními trenéry.

Vacek: Prémie za postup, to by byla rána!

Ostatně, z této filosofie vychází i jednání o financích a platu. Nad informací britského listu Daily Mail, že Grantovi nabídl čtyřletý kontrakt s ročním příjmem 900 tisíc liber, tedy asi 27 miliónů korun, se Vacek jen usmívá.

„Jeli bychom na spolupráci. Prostě základní plat a bonusy za postup. Ale to by pak byla rána, takže každému zahraničnímu trenérovi by se angažmá u našeho nároďáku rozhodně vyplatilo,“ je přesvědčen správce strahovské pokladny a místopředseda svazu Vacek, že by kouče z ciziny dokázal český fotbal zaplatit.

Do letadla by sedl okamžitě, ale…

Teď ovšem půjde o to, zda budou různé lobující a vzájemně se hašteřící skupiny v českém fotbale ochotny zahraničního trenéra akceptovat.

„Další tři měsíce čekat nemůžeme, sponzoři,stejně jako veřejnost potřebují vědět, že se něco děje. Pokud to trochu přeženu, volba nového reprezentačního trenéra je společensko-politickou záležitostí, takže bychom se měli dohodnout. Pak mohu okamžitě sednout do letadla s kursem na Londýn, anebo uspořádat schůzku v Praze,“ přiznal Jaroslav Vacek pro Sport.cz, že je připraven jednat třeba už v pátek.

Reklama