Hlavní obsah

Zkušenosti z Afriky nám při obhajobě pomohou, věří kouč mistrů světa Lippi

Přiznává, že příští rok bude jeho fotbalová squadra v Jižní Africe ve výhodě. Nijak netají, že mu rychle se blížící Pohár konfederace, který bude generálkou na světový šampionát 2010, moc a moc pomůže. „Všechno si na místě osaháme a ověříme a na základě vlastních zkušeností se pak můžeme rozhodnout. Opravdu to bude výhoda,“ přiznal trenér italských mistrů světa Marcello Lippi, když zavítal na kongres Mezinárodní organizace sportovních novinářů (AIPS) v Miláně.

Foto: fcjuventini.free.fr

Trenér italské reprezentace Marcello Lippi.

Článek

Spousta zemí bojujících o postup na světový šampionát má vážné obavy z prostředí, kde se bude příští rok o Světový pohár bojovat. Vy však berete pořadatelství Jihoafrické republiky s nadhledem a jak se zdá, žádný strach z prostředí nemáte…

Naopak, já jsem podporoval rozhodnutí FIFA přidělit pořadatelství Jihoafrické republice od samého počátku. Afrika si už konání světového šampionátu zasloužila.

Mluvíte jako fotbalový diplomat sídlící někde u ženevského jezera v centrále FIFA a nikoli jako fotbalový trenér…

Ale vůbec ne. Jižní Afrika už léta potvrzuje, že je vyspělou sportovní zemí, což se týká nejen fotbalu a třeba ragby, ale i dalších sportovních odvětví. A navíc – spousta afrických hráčů působí v nejlepších klubech a ligových soutěžích po celém světě, takže i s ohledem na ně je dobře, že se mistrovství světa bude konat na jejich kontinentu.

Většina vašich evropských, ale i jihoamerických kolegů ovšem argumentuje, že situace panující na jihu Afriky, tamní prostředí, klima, nepřipravenost a nezkušenost organizátorů uvrhne fotbal o pár desítek let zpátky…

To si rozhodně nemyslím. Ostatně, i představitelé FIFA po inspekčních cestách do Jižní Afriky tady v Miláně ujistili, že šampionát bude zorganizovaný na úrovni a byli spokojeni s pokrokem, který Jihoafrická republika v přípravách udělala. Třeba s výstavbou stadiónů už jsou v předstihu oproti harmonogramu.

Přesto celá řada evropských zemí uvažuje o tom, že tréninkový kemp před šampionátem rozbije v některé ze sousedních zemí a že i během mistrovství bude sídlit za hranicemi Jižní Afriky. Vás podobné myšlenky nenapadly?

My se musíme nejprve na mistrovství světa probojovat a teprve potom můžeme diskutovat o tom, kam umístíme tréninkový kemp a kde budeme bydlet. Zatím ještě pořád hrajeme kvalifikaci a do Jižní Afriky jsme nepostoupili.

Netvrďte, že vy sám jste na podobné téma nepřemýšlel…

Ale pochopitelně, jenže jiné jsou úvahy a jiná pak může být realita. Záležet bude na soupeřích, které do skupiny dostaneme, místě, kde se bude hrát, vzdálenostech, jenž nás čekají. To všechno jsou faktory, které budeme muset vzít v úvahu.

A zkušenosti z Poháru konfederace, který začíná v Jižní Africe už 14. června a kde se ve skupině střetnete s Brazílií, USA a Egyptem, určitě také…

Pomohou nám, to netajím. Vyzkoušíme si prostředí, stejně jako klima, které by mělo být i pro evropská mužstva přijatelné, neboť třeba teploty se budou v době zápasů pohybovat mezi čtrnácti až osmnácti stupni. I to dává za pravdu mým argumentům, že světový šampionát na jihu Afriky bude úspěšnou fotbalovou událostí.

Pro Itálii a vaši squadru by bylo obzvláště úspěšnou, kdyby se vám podařilo obhájit titul mistrů světa…

Na titul budou myslet všechna mužstva, jež se do Jižní Afriky sjedou a my samozřejmě nebudeme výjimkou. Tedy, až se kvalifikujeme.

Máte už svého favorita? Nejvážnějšího konkurenta pro váš tým?

Ale vždyť kvalifikace ještě neskončila, takže jak můžete chtít, abych mluvil o favoritech nebo dokonce soupeřích mého týmu?! Opakuji – vyhrát budou chtít všichni bez rozdílu, zda přijedou z Evropy, Ameriky nebo z Afriky.

Myslíte, že africké týmy budou ve výhodě, když se šampionát koná na jejich kontinentu?

To nemyslím, protože všichni účastníci nasbírají za pomoci expertů všechny poznatky, aby se na šampionát dokonale nachystali a nic je nepřekvapilo. Děláme to my, stejně si počínají nebo počínat budou i ostatní.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články