Hlavní obsah

Beckham útočí pod zázračným Capellem na Shiltona, Rooney na Charltona

LONDÝN

Minulá kvalifikační ostuda je zapomenuta, fotbalový Albion se znovu pyšní neporazitelným týmem. Sedm zápasů, sedm vítězství, to je skvostná bilance Anglie v kvalifikaci MS 2010. Zatímco na EURO 2008 Terry, Lampard a spol. chyběli, v Jihoafrické republice si už pomalou mohou vybírat hotel pro světový šampionát. Postup Capellova mužstva je téměř jistý.

Foto: ČTK/AP

David Beckham (vpravo), Wayne Rooney (číslo 10) a celá Anglie s nimi mají v kvalifikaci MS 2010 spoustu důvodů k radosti.

Článek

Poprvé po dvou letech se David Beckham objevil v základní sestavě anglické fotbalové reprezentace. Andorra odjela z Wembley s výpraskem 0:6 a mužstvo italského kouče Fabia Capella už je jednou nohou na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice. Čtyřiatřicetiletý Beckham nastoupil již ke svému 112. mezistátnímu zápasu a přibližuje se k rekordmanovi Peteru Shiltonovi, který reprezentoval Anglii 125-krát.

'Becks' mohl přidat další trefy ke svým 17 gólům v národním týmu, obecenstvo ho hnalo vpřed, ale ve Wembley se mu střelecky prostě nedaří. „Fanoušci na mě křičeli, ať střílím. Určitě bych se rád trefil, ale netrápím se tím. Jsem rád, že mohu být součástí týmu, který hraje výborně. Vytvořili jsme skvělou partu, splnili povinnost a vyhráli,“ pochvaloval si Beckham.

V misi Afrika 2010 by Beckham neměl chybět 

Pod koučem McClarenem to vypadalo, že Beckhamova reprezentační kariéra pomalu končí. Teď se ovšem zdá, že záložník Los Angeles Galaxy, který strávil jaro na hostování v AC Milán, by neměl v anglickém komandu pro misi Afrika 2010 chybět.

Ve středu mu Capello svěřil dirigentskou taktovku. „Ve středu pole jsem měl víc kontaktů s míčem než na kraji, kde obvykle hrávám. Vychutnal jsem si zápas i celou atmosféru kolem něj,“ básnil Beckham a mírnil předčasné postupové oslavy: „Musíme být opatrní, i když se naše pozice zdá být neotřesitelná. Stát se může všechno, a tak musíme postup potvrdit co nejrychleji!“

Nejvíc startů v dresu Anglie
125 - Peter Shilton, 112 - David Beckham, 108 - Bobby Moore, 106 - Bobby Charlton, 105 - Billy Wright, 90 - Bryan Robson, 89 - Michael Owen, 86 - Kenny Sansom, 85 - Gary Neville, 84 - Ray Wilkins, 80 - Gary Lineker.

Rooney se už dotáhl na Hursta

Zatímco Beckham má Shiltona přímo na mušce, Wayne Rooney se musí k ohrožení dalšího anglického rekordu teprve prokousat. Třiadvacetiletý útočník však už nasázel 24 gólů a také díky dvěma středečním trefám se dotáhl na úroveň Geoffa Hursta. Vzhledem ke svému věku by to nemusel mít ke 49 brankám Bobbyho Charltona zase tak daleko... „Netajím, že na rekord pomýšlím. Kdybych Charltonovu bilanci vylepšil, byl by to velký úspěch.“

Rooney je dalším hráčem, jehož zázračný Ital Capello nakopl. V sedmi svých posledních mezistátních zápasech nasázel Wayne celkem deset gólů, což je vyrovnaná nejlepší střelecká bilance za jednu sezónu v Anglii. Také Gary Lineker dal v ročníku 1990/91 deset gólů.

„Těší mě, jak se mi v posledních zápasech střelecky daří. Byla to pro mě samozřejmě nejlepší reprezentační sezóna. Vždycky jsem ale tvrdil, že týmové cíle stavím výš než své vlastní. Mužstvo funguje a já věřím, že už jsme jednou nohou na světovém šampionátu,“ libuje si Rooney.

Nejvíc gólů v dresu Anglie
49 - Bobby Charlton, 48 - Gary Lineker, 44 - Jimmy Greaves, 40 - Michael Owen, 30 - Tom Finney, Nat Lofthouse, Alan Shearer, 29 - Viv Woodward, 28 - Steve Bloomer, 27 - David Platt, 26 - Bryan Robson, 24 - Geoff Hurst, Wayne Rooney.

Reklama

Související témata: