Hlavní obsah

Výstavbu stadiónů pro fotbalové MS v JAR opět ohrožuje stávka

JOHANNESBURG

Výstavbu fotbalových stadiónů pro fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice opět komplikuje stávka. Kvůli nízkým platům dnes přestalo pracovat zhruba 70 000 dělníků. Výstavbu stadiónů pro šampionát, který se uskuteční v příštím roce, už v minulosti několik stávek narušilo.

Článek

Nyní dělníci podle agentury AP požadují navýšení platů o 13 procent, zatímco zaměstnavatelé jsou ochotni přistoupit pouze na deset procent. Pokud znesvářené strany nenajdou společnou řeč, může stávka ohrozit termín dokončení stadiónů. Ten byl stanoven na prosinec.

Podle mluvčího unie dělníků Lesiby Seshoky není jejich starostí, zda budou stadióny dokončeny včas. To je prý záležitostí organizačního výboru. "My se staráme o to, aby naše rodiny měli co jíst, ne o to, aby se zbohatlíci mohli dívat na fotbal," uvedl Seshoka.

Zatímco podle Seshoky se do stávky může zapojit až 70 000 dělníků, podle Joe Campanelly reprezentující stavební společnosti se jedná jen o 11 000 pracujících.

Šéf organizačního výboru Danny Jordaan se stávky neobává. "Stávka nebude a vše se stihne včas. Dělníci jsou krví šampionátu. Jejich tvrdá práce zajišťuje, že se termín dodrží a naše stadióny budou příští rok mezi těmi nejlepšími na světě," uvedl v prohlášení.

Již dříve unie uvedla, že dělníci vydělávají 1,5 dolaru (asi 28 korun) na hodinu a dalších pět dolarů týdně. Minimální plat je 200 dolarů (asi 3750 korun) měsíčně.

Reklama