Hlavní obsah

Polák si v utkání Anderlechtu vážně zranil koleno, nahradí jej Kováč

BRUSEL

Fotbalový reprezentant Jan Polák z Anderlechtu Brusel si v nedělním utkání belgické ligy proti Standardu Lutych přetrhl kolenní vazy a vypadl z nominace na sobotní klíčový zápas kvalifikace o postup na mistrovství světa proti Slovensku. Místo Poláka trenér Ivan Hašek dodatečně povolal Radoslava Kováče. Podle webových stránek klubu bude český záložník mimo hru nejméně šest měsíců.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jan Polák na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Osmadvacetiletého Poláka již v 9. minutě zápasu ostře fauloval hostující Igor De Camargo. Český fotbalista se poté ještě pokusil do hry vrátit, ale ve 24. minutě hřiště kvůli velkým bolestem definitivně opustil.

Zápas sledoval v televizi i reprezentační trenér Ivan Hašek, který se po utkání se svým svěřencem okamžitě telefonicky spojil. "Mluvili jsme spolu a jeho zranění nevypadá dobře, asi to bude na delší dobu. Vypadá to skutečně na přetržené křížové vazy," řekl novinářům český kouč, který v pondělí dopoledne místo Poláka povolal do národního týmu Radoslava Kováče.

"Jan má pravděpodobně přetržený křížový vaz," řekl už v neděli listu la Derniere Heure trenér bruselského týmu Ariel Jacobs. Očekávanou diagnózu později potvrdila i lékařská vyšetření. Polák už podle klubu odletěl do Česka.

Anderlecht v ostře hraném utkání přišel také o polského obránce Marcina Wasilewského. "U obou je sezona v ohrožení," řekl kouč. Wasilewskému krátce po vystřídání českého reprezentanta nevybíravě prošlápl nohu Alex Witsel a způsobil mu dvojitou zlomeninu lýtkové kosti.

Polského obránce pomáhal z hřiště odnést i český brankář Anderlechtu Daniel Zítka, který loni na konci listopadu utrpěl podobné zranění a stále se ještě nezapojil do plného tréninku. Mimo hru bude zadák bruselského týmu podle klubu nejméně deset až 12 měsíců.

Kováč byl mezi náhradníky

Kováč nechyběl u žádné významné reprezentační akci v posledních letech a v Haškově nominaci byl na seznamu náhradníků. V jednadvacetičlenném výběru se neobjevil jen kvůli menšímu zápasovému vytížení po nedávném přestupu do West Hamu United. Během léta se musel vrátit z hostování v anglickém klubu zpět do Spartaku Moskva a kluby se dlouho nemohly na prodloužení Kováčova působení v Londýně domluvit. Definitivně přestoupil 10. srpna.

Devětadvacetiletý fotbalista má na svém kontě třicet reprezentačních startů, dvakrát se zapsal mezi střelce. Naposledy hrál v dubnovém kvalifikačním utkání proti Slovensku, v něm nastoupil v základní sestavě.

Reklama