Hlavní obsah

Pryč jsou časy, kdy byli Češi o třídu lepší než Slováci

PRAHA

Že českou fotbalovou reprezentaci nečeká v Bratislavě v sobotním kvalifikačním zápase o postup na mistrovství světa 2010 vůbec lehký soupeř, vědí dobře nejen sami hráči, ale i čeští trenéři, kteří na Slovensku dříve působili. „Jestliže se Slováci přiblížili střednímu proudu v Evropě, Češi a Poláci se do něj trochu zanořili ,“ řekl trenér František Komňacký, jehož redakce Sport.cz vedle dalších vyzpovídala.

Článek

Sílu slovenského fotbalu měl možnost na vlastní kůži zažít i zkušený kouč Petr Uličný, jenž v první polovině roku 2007 vedl fotbalisty prvoligového Ružomberku. „Já tam zase nepůsobil tak dlouho a po mně trénovali v klubu další Češi. Žádné reprezentanty jsem v mužstvu neměl, ale už tehdy jsem tvrdil, že fotbalisté z nejlepších slovenských klubů, jako třeba ze Žiliny, jsou vynikající a klidně by mohli hrát u nás,“ řekl Sport.cz devětapadesátiletý kouč.

„Také už hrají v lepších evropských klubech. Díky Škrtelovi v Liverpoolu či dobře hodnoceným hráčům v bundeslize nastal na Slovensku určitý boom. Šli nahoru, což spojuji i s osobou trenéra Weisse. Je to dítě štěstěny. S reprezentací se teď nese na vítězné vlně,“ doplnil Uličného František Komňacký, jenž s Ružomberkem slavil double v sezóně 2005/06. „V naši skupině se sešly týmy, které nepatří do nejlepší evropské dvacítky. A jestliže se Slováci přiblížili střednímu proudu v Evropě, Češi a Poláci se do něj trochu zanořili,“ myslí si nynější trenér Jablonce.

Svázané nohy Slováků

Co se týče šancí na postup na světový šampionát, ty vidí oslovení trenéři stále reálně. „Věřím, že se kvalifikace ještě dá zachránit. Slovensko není lepší, ale v poslední době ani horší než my. Zápas bude mít obrovský náboj. Slováci budou mít výhodu domácího prostředí a stačí jim i bod, podvědomé obavy z Čechů by však mohly sehrát roli. Proto si myslím, že Češi mají minimálně 50procentní šanci,“ domnívá se Komňacký. „Věřím, že se venku ukážeme v lepším světle než doma. Slovákům může reálná šance na postup trochu svázat nohy,“ dodal.

„U reprezentace je nyní dost zkušených lidí, kterým není třeba radit. Vždyť sám trenér Brückner pamatuje vítězství 3:1 z Bratislavy a má tak relativně čerstvé zkušenosti se slovenským fotbalem,“ řekl Sport.cz také plzeňský kouč Pavel Vrba, jenž má za sebou působení už u dvou slovenských týmů Půchova a Žiliny.

Uličný by řval jako magor

„Netvrdím, že čeští reprezentanti nemohou v kvalifikační skupině už uspět. Slováci proti nám budou hrát asi to, co předvedli v posledním vzájemné měření sil na Letné. Budou hrát ze zajištěné obrany na brejky, které budou při účasti Šestáka, Šventa a Hološka na hřišti velice nebezpečné. V obraně se navíc mohou spolehnout na kvalitního stopera Škrtela a v záloze jim hraje asi jejich nejlepší současný hráč Hamšík,“ vypočítával Vrba sílu našeho nejbližšího kvalifikačního soupeře, jenž před Českem vede skupinu o sedm bodů.

Že by aktuální umístění v kvalifikační tabulce mělo odrážet kvality obou týmů, to si Uličný nemyslí. „Naši hráči nejsou ani horší, ale ani lepší než Slováci. Hašek jde do rizika a dává jaksepatří najevo, že milióny z Afriky chce pro český fotbal zachránit. Důležité bude, jak se Češi vyrovnají s elánem Slováků. Oni jsou větší vlastenci než my. Mně vždycky hrozně vadilo, že naši kluci nezpívají hymnu, že se při ní nedrží za srdce jako třeba Chorvati. Já na jejich místě bych tu hymnu řval jako magor,“ přiznal Uličný.

"Slováci mají obrovskou šanci, postupu jsou blízko, ale kvalita na trávníku bude vyrovnaná,“ dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články