Hlavní obsah

Rosický už jen svou účastí nahlodal Slovákům sebevědomí, míní experti

PRAHA

Ať už nastoupí, nebo bude sobotní kvalifikační duel MS 2010 Slovensko - Česko na Tehelném poli sledovat Tomáš Rosický jen na lavičce, bude geniální záložník výběru kouče Ivana Haška platný. To si myslí experti oslovení redakcí Sport.cz, podle nichž samotná účast fotbalisty v týmu nahlodá Slovákům sebevědomí. „Když bude zdravý, může na hřišti zařídit něco, co umí jen on,“ řekl například Ladislav Vízek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Rosický na srazu české fotbalové reprezentace před kvalifikačním utkáním se Slovenskem.

Článek

Pokud záložník Arsenalu Londýn v sobotu v Bratislavě nastoupí, bude se jednat o jeho první zápas od podzimu 2007, kdy shodou okolností právě proti Slovensku hrál za národní tým naposledy. „Jeho fotbalové kvality jsou nesporné. S jeho přítomností se zvedne sebevědomí všech hráčů,“ řekl na adresu Rosického bývalý reprezentant Radek Drulák. „Všichni na něho spoléhají. Je pravda, že jsem ho nikdy neviděl hrát vyloženě špatně,“ dodal.

„Slováci jsou hrdým národem. Ve sportu se zdají být sebevědomí, ale právě to sebevědomí budou mít i díky návratu některých hráčů do reprezentace nahlodané,“ myslí si nejlepší ligový střelec ze sezóny 1994/95. „Domácí mohou hrát na bod, což je ovšem velice ošemetné. My si nemůžeme dovolit hrát příliš zezadu,“ myslí si Drulák, jenž má v otázce základní jedenáctky a Tomáše Rosického jasno. „Určitě by měl hrát od začátku. Kdyby to vydržel, tak celý zápas.“

Rosický žolíčkem

Účast středopolaře Kanonýrů ve výběru trenéra Ivana Haška vidí jako velké plus také další internacionál Stanislav Levý. „Věřím, že trenér a jeho realizační tým se s nasazením Tomáše rozhodnou podle svého nejlepšího svědomí,“ řekl Sport.cz bývalý trenér Plzně, Zlína či Slovácka. „Že by měli mít Slováci z Rosického strach, to je zase příliš silný termín. Nejen Tomáš ale i Honza Koller budou mít u soupeřů jistě přirozený respekt,“ poznamenal Levý.

„Je důležité, že je Tomáš zase zpátky. Co se týče prvních dvou zápasů po návratu ze zranění, ty by měl hráč ustát. Hraje tam roli motivace, fotbalista je natěšený a jde i přes své momentální schopnosti. Samozřejmě záleží na tom, kolik toho natrénoval, jak dlouho by vydržel hrát,“ nechal se slyšet zkušený trenér. „Z mé strany by bylo nekorektní, kdybych měl odhadovat, kdy by měl přijít Tomáš na hřiště,“ dodal Levý.

Nominace Malého Mozarta v národním týmu udělala velkou radost také dalšímu internacionálovi Ladislavu Vízkovi. „Tomáš je žolíček. U takových hráčů, jako je on, nehraje vůbec roli, že teď rok nehrál. On je tak trochu geniálním hráčem a fotbal má v hlavě. Pro něj je důležité, aby byl zdravý a mohl nastoupit. V tom případě bude moct na hřišti zařídit něco, co umí jen on,“ řekl na závěr Vízek.

Reklama

Související témata: