Hlavní obsah

Experti se po Slovensku podivovali, proč šel Koller tak brzy dolů

PRAHA

Výsledkově sice českým fotbalistům kvalifikační zápas o postup na MS 2010 na bratislavském Tehelném poli nevyšel podle představ. Experti oslovení redakcí Sport.cz se však shodují, že svěřenci kouče Ivana Haška herně nezklamali. Výsledek 2:2 ovšem samozřejmě udělal větší radost domácím Slovákům. „Z úplného minima vytěžili totální maximum,“ řekl Sport.cz na adresu vedoucího celku „české“ kvalifikační skupiny Ladislav Vízek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jan Koller během kvalifikačního zápasu na Slovensku

Článek

Hlavní kouč českého výběru Hašek překvapil zvolenou jedenáctkou nejednoho českého fanouška. Na stoperu od začátku nastoupil Kadlec, který je kovaným levým bekem. Před ním pak stála pětičlenná záloha a na hrotu osamocený útočník Koller. „Sestava byla určitě překvapivá. Stejně tak byla překvapivá hra na jednoho forvarda,“ nechal se slyšet Vízek.

Český tým byl v úvodních deseti minutách jasně aktivnějším mužstvem. Vždyť Haškovi svěřenci na bratislavském stadiónu do osmi minut zahrávali pět rohových kopů. „Byla škoda že ze začátku utkání nepadl gól,“ poznamenal bývalý československý reprezentant Přemysl Bičovský. „Slováci byli důraznější než my. Od našeho celku mi chyběl hlavně větší důraz v soupeřově šestnáctce,“ dodal bývalý trenér například Mostu či slovenského Ružomberku.

Koller by zlobil

Do poločasu se ovšem diváci na Tehelném poli gólu nedočkali a realizační tým hostů se rozhodl k první změně. V 55. minutě nastoupil za Kollera Baroš. „To jsem byl překvapený. Sice mě mrzelo, že Honza nezahrál nejlépe, ale pořád si ho museli hlídat dva hráči domácích. Za Kollera mohl jít například Štajner, nebo kdokoliv jiný ze zálohy,“ řekl Vízek. „Když byl vyloučený Hamšík, s Kollerem si český výběr mohl poradit lépe. To Ivanovi trochu zazlívám,“ doplnil Vízka další internacionál Jan Berger.

Král ligových střelců ze sezóny 1973/74 Bičovský ale stažení českého obrovitého útočníka příliš nekritizoval. „Stažení Kollera mě nepřekvapilo. Vůbec se neprosadil, což mu neusnadnili ani stopeři domácích, kteří odehráli velmi dobré utkání. Mohlo to ale vypadat úplně jinak, kdyby od začátku nastoupil ke Kollerovi ještě jeden útočník. Záložníci ho sice doplňovali, ale ten druhý útočník tam prostě chyběl. Jarolím a Hübschman hráli ze zadu a do ofenzívy moc hráčů nebylo,“ prozradil Bičovský.

Plašilův faul možná rozhodne

Po odehrané hodině hry otevřel skóre utkání domácí Šesták, na konci zápasu pak svítilo na tabuli konečné skóre 2:2. „Zahráli jsme velice slušný zápas, zasloužili jsme si vyhrát,“ myslí si Vízek. „Slováci dali dva šťastné góly, z úplného minima vytěžili totální maximum. Plašila sice všichni chválí, ale za stavu 1:1 udělá diletantskou chybu. Ve vlastním vápně prostě nemůže na soupeře sáhnout rukou. To nás možná stálo i postup na světový šampionát,“ dodal držitel zlaté olympijské medaile z roku 1980.

„Na českých hráčích byla vidět ohromná motivace,“ těšilo třicetinásobného bývalého reprezentanta Jana Bergera. „Dvakrát zvrátit nepříznivý vývoj zápasu je vždy velmi složité, to by mohlo našemu týmu v dalších zápasech hodně pomoct,“ myslí si Berger. „Nároďák jsem snad ještě neviděl hrát s takovouto vůlí po vítězství. Motivace našim hráčům rozhodně nechyběla,“ poznamenal na závěr Vízek.

Reklama

Související témata: