Hlavní obsah

Němci, Dánové, Srbové a Italové si zajistili postup na světový šampionát

Italští fotbalisté budou mít v příštím roce možnost obhájit titul mistrů světa, když si po sobotní kvalifikační remíze 2:2 s Irskem zajistili účast na závěrečném turnaji v JAR. Postup slaví i Němci, kteří vyhráli v Moskvě 1:0, a po stejném vítězství nad Švédskem i Dánové. Na turnaj se podívají i Srbové, kteří deklasovali Rumunsko 5:0. Počet jistých účastníků šampionátu se tak rozšířil už na šestnáct, tedy přesně na polovinu.

Foto: Thomas Bohlen, Reuters

Němečtí fotbalisté Miroslav Klose a Lukas Podolski oslavují gól v utkání kvalifikace MS 2010 v Moskvě.

Článek

Italové k postupu potřebovali získat minimálně bod, ale v Irsku dvakrát prohrávali. Naposledy tři minuty před koncem, kdy domácí poslal do vedení Ledger. Jenže v nastaveném čase vyrovnal Gilardino a posunul Itálii do JAR.

Němci vyhráli v Rusku, slaví postup 

Němci přijeli do Moskvy s vědomím, že výhra je posedmnácté v historii posune na světový šampionát. Tento cíl jim ještě přiblížil útočník Klose, který se v 35. minutě dostal ke střele a překonal brankáře Akinfejeva.

Rusko však nechtělo dát kůži lacino a po změně stran si vytvořilo místy drtivý tlak. Ten ještě umocnilo vyloučení Boatenga po druhé žluté kartě. Rusům se dařilo v křídelních prostorech, ale nedokázali šance proměňovat. V německé brance se totiž činil gólman Adler, který udržel nejtěsnější vítězství a postup z prvního místa. Rusko se o postup na turnaj v JAR musí pokusit v baráži.

Francii čeká baráž

Počtvrté se na závěrečný turnaj podívají Dánové. Ti v prestižním severském derby porazili Švédsko 1:0 brankou Jakoba Poulsena z 81. minuty a v čele tabulky první skupiny mají šestibodový náskok, který jim zajišťuje postup. Dánové navíc pomohli Portugalsku, které tak má stále šanci vybojovat postup z druhého místa do baráže. I díky výhře nad Maďarskem 2:0, pod kterou se dvéma góly podespal Simao. Pokud Portugalci porazí ve středu doma Maltu, baráž je nemine.

Šampionátu se zúčastní i Srbové, kteří přehráli Rumunsko 5:0 a ze sedmé skupiny postoupili překvapivě na úkor Francie, která obhajuje stříbrné medaile z minulého šampionátu. Té šanci na přímý postup nepřiblížila ani očekávaná výhra 5:0 nad Faerskými ostrovy.

Slováci doma prohráli se Slovinskem

Slovinští fotbalisté vyhráli na Slovensku 2:0 a posílili šance na přímý postup na šampionát. Slovinci nastoupili velmi útočně a ve 13. minutě mohli vést už 3:0, jenže v brance domácích zářil Mucha. Nejprve vychytal Dediče a následně i Kirma, při další velké šanci pak zabránil dorážce na poslední chvíli bek Zabavník. K rychlému tempu ale pomáhali i domácí a již téměř slavili gól po Ďuricově střele, kterou brankář Handanovič vyrazil jen na tyč.

Po úvodních 20 minutách tempo trochu opadlo a šancí ubylo. Až v 56. minutě napřáhl z dálky Valter Birsa a střelou do rohu Muchovy branky otevřel skóre.

Slovenský reprezentant Ján Ďurica (v bílém) obchází Aleksandera Radosavljeviče ze Slovinska foto: Reuters/Radovan Stoklasa

Slováci se pokusili porážku odvrátit, ale hostující obrana hrála bezchybně. Naopak při závěrečném tlaku domácích měli Slovinci hned několik slibných brejků. Po jednom z nich definitivně rozhodl bývalý hráč pražské Sparty Pečnik.

Slovinci jsou tak jen krůček od účasti minimálně v baráži. K tomu jim stačí vybojovat tři body proti San Marinu, které dosud v kvalifikaci ještě nebodovalo a má skóre 1:44. V případě bodové ztráty Slovenska v souboji s Polskem navíc mohou vyhrát celou skupinu a postoupit přímo.

Švýcaři blízko postupu

Blízko k postupu mají i Švýcaři, kteří díky dvěma rychlým gólům stopera Senderose porazili Lucembursko 3:0 a na čele tabulky mají šestibodový náskok. V závěrečném zápase s Izralem potřebují k ijstotě alespoň bod.

Švýcarský obránce Philippe Senderos (uprostřed) oslavuje svůj gól v utkání proti Lucembursku.foto: Reuters/Michael Buholzer

Jistý účastník Anglie prohrál 0:1 na půdě Ukrajiny a ztratil první kvalifikační body. Hosty oslabil už ve 14. minutě brankář Green, který byl vyloučen za stažení protivníka v pokutovém území. Z následné penalty ale Ševčenko netrefil branku střídajícího gólmana Jamese. Za čtvrt hodiny se ale domácí dočkali, když středopolař Nazarenko zajistil Ukrajině tři body tečovanou ranou.

Pořadatelé odklízejí dýmovnice před brankou anglického brankáře Davida Jamese v zápase na Ukrajiněfoto: Reuters/Toby Melville

Bosna a Hercegovina vyhrála v Estonsku 2:0 a definitivně si zajistila druhé, barážové místo. O branky hostů se postarali bundesligoví kanonýři Džeko a Ibiševič. I deváté utkání vyhráli jistí účastnící MS Španělé, kteří zvítězili 2:1 v Arménii.

Kvalifikace fotbalového mistrovství světa 2010:
Skupina 1:
Kodaň: Dánsko - Švédsko 1:0 (0:0)
Branka: 79. J. Poulsen. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.).
Lisabon: Portugalsko - Maďarsko 3:0 (1:0)
Branky: 18. a 79. Siamo, 74. Liedson. Rozhodčí: Hamer (Luc.).
Skupina 2:
Lucemburk: Lucembursko - Švýcarsko 0:3 (0:3)
Branky: 6. a 8. Senderos, 22. Huggel. Rozhodčí: Itturalde González (Šp.).
Atény: Řecko - Lotyšsko 5:2 (1:2)
Branky: 4., 47. z pen., 57. a 90.+1 Gekas, 73. Samaras - 12. a 40. Verpakovskis. Rozhodčí: Övrebö (Nor.).
Ramat Gan: Izrael - Moldavsko 3:1 (1:0)
Branky: 22. a 70. Barda, 65. Ben Dajan - 90.+2 Kalincov. Rozhodčí: Blom (Niz.).
Skupina 3:
Slovensko - Slovinsko 0:2 (0:0)
Branky: 56. Birsa, 90.+3 Pečnik. Rozhodčí: Stark (Něm.).
Slovensko: Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník - Weiss ml., Štrba (84. Novák), Hamšík, Stoch - Vittek (80. Jendrišek), Jakubko (46. Karhan). Trenér: Weiss.
Slovinsko: S. Handanovič - Brečko, Jokič, Cesar, Šuler - Birsa, Koren, Kirm, Radosavljevič - Novakovič, Dedič (78. Pečnik). Trenér: Kek.
Skupina 4:
Moskva: Rusko - Německo 0:1 (0:1)
Branka: 35. Klose. Rozhodčí: Busacca (Švýc.). ČK: 69. Boateng (Německo).
Helsinky: Finsko - Wales 2:1 (1:1)
Branky: 5. Porokara, 77. Moisander - 17. Bellamy. Rozhodčí: Mazič (Srb.).
Vaduz: Lichtenštejnsko - Ázerbájdžán 0:2 (0:0)
Branky: 55. Džavadov, 82. Mamedov. Rozhodčí: Radovanovič (Černá Hora).
Skupina 5:
Tallinn: Estonsko - Bosna a Hercegovina 0:2 (0:1
Branky: 32. Džeko, 62. Ibiševič. Rozhodčí: Rizzoli (It.).
Jerevan: Arménie - Španělsko 1:2 (0:1)
Branky: 58. Arzumanjan - 33. Fábregas, 64. Mata z pen. Rozhodčí: Jech (ČR).
Brusel: Belgie - Turecko 2:0 (1:0)
Branky: 8. a 83. Mpenza. Rozhodčí: Trefoloni (It.).
Skupina 6:
Brest: Bělorusko - Kazachstán 4:0 (1:0)
Branky: 69. a 90.+3 Kalačev, 23. Bordačev, 86. Kovel. Rozhodčí: Ennjimmi (Fr.).
Dněpropetrovsk: Ukrajina - Anglie 1:0 (1:0)
Branka: 29. Nazarenko. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). ČK: 14. Green (Angl.).
Skupina 7:
Bělehrad: Srbsko - Rumunsko 5:0 (1:0)
Branky: 87. a 90+2 Jovanovič, 37. Žigič, 50. Pantelič, 78. Kuzmanovič. ČK: 84. Chivu (Rumunsko). Rozhodčí: Kapitanis (Kypr).
Innsbruck: Rakousko - Litva 2:1 (1:0)
Branky: 16. Janko, 80. Wallner z pen. - 66. Stankevičius. Rozhodčí: Gumienny (Belg.).
Guingamp: Francie - Faerské ostrovy 5:0 (2:0)
Branky: 34. a 39. Gignac, 53. Gallas, 86. Anelka, 88. Benzema. Rozhodčí: Malek (Pol.).
Skupina 8:
Podgorica: Černá Hora - Gruzie 2:1 (1:1)
Branky: 13. Batak, 78. Delibasič - 45. Dvališvili. Rozhodčí: Dereli (Tur.).
Larnaka: Kypr - Bulharsko 4:1 (2:1)
Branky: 11. a 20. Charalambidis, 58. Konstantinu, 78. Aloneftis - 45. Berbatov. Rozhodčí: Allaerts (Belg.).
Dublin: Irsko - Itálie 2:2 (1:1)
Branky: 8. Whelan, 87. St. Ledger - 26. Camoranesi, 90. Gilardino. Rozhodčí: Hauge (Nor.).

Reklama