Hlavní obsah

Experti: Bylo umění z této skupiny nepostoupit

PRAHA

Postup české fotbalové reprezentace na mistrovství světa v příštím roce se po sobotních kvalifikačních zápasech rovná zázraku, míní experti osloveni redakcí Sport.cz. San Marino s nulou v kolonce získaných bodů totiž nesmí doma prohrát se Slovinci. „Pravděpodobnost, že se to stane, se ani procenty vyjádřit nedá,“ řekl v reakci pro Sport.cz internacionál Stanislav Levý.

Článek

Ze dvou podmínek pro udržení českých nadějí na postup do Jihoafrické republiky v příštím roce byla splněna jedna. Svěřenci kouče Ivana Haška Poláky doma přehráli a po zásluze se v sobotu radovali z výhry 2:0. O pár set kilometrů dál skončil výsledek mezi Slovenskem a Slovinskem stejně. Bohužel pro české barvy slavili v Bratislavě Slovinci. „Tento zápas jsem viděl, domácí byli hrozně přemotivovaní,“ řekl Sport.cz bývalý reprezentant Ladislav Vízek.

„Co můžeme říkat? Je to smutné. Slováci nás nepodrželi, ale to jsem čekal,“ prozradil Vízek.  „Ivan splnil, co měl. Kvalifikace byla prohraná už dřív. Holt jsme doplatili na machinace bývalého vedení. Všechno se započalo u čachrů se jmenováním trenéra Petra Rady. S nároďákem si dělali, co chtěli. A já jim za to jako fanoušek děkuji,“ poznamenal Vízek.

Držitel zlaté medaile z olympiády 1980 už nevěří, že by se v posledním středečním zápase proti Severnímu Irsku ještě o něco hrálo. „Už je to ztracené. Kdyby si Slovinci v San Marinu nechali postup utéct, byli by blbci. Dal bych jim ale nějakého Košťála, to by potom šance ještě mohla být,“ řekl ironicky Vízek. „Nepostoupit z této skupiny je umění. Šampionát byl doslova zadarmo. Je mi to moc líto. Zase bude holt jedno mistrovství bez nás a my budeme muset fandit někomu jinému,“ dodal čtyřiapadesátiletý internacionál.

Dobrý čas na analýzu

Také další bývalý reprezentant Stanislav Levý vnímal postup na světový šampionát jako prioritu pro český fotbal. „Kdybychom za této situace postoupili, byl by to malý zázrak. Naděje však umírá poslední. Upřímně ale nevím, jakým procentem by se naše šance daly vyjádřit,“ řekl Sport.cz Levý. „Věděl jsem, že to Slováci nebudou mít doma jednoduché. Byli pod obrovským tlakem, už pomalu oslavovali historický postup na mistrovství. Udělat poslední krok je ale vždy nejtěžší,“ dodal.

„Situace samozřejmě není příjemná. Věřím, že reprezentanti zápas proti Severnímu Irsku nevypustí. Určitě by si potom nechtěli vyčítat, že nepostoupili, kdyby náhodou San Marino se Slovinskem neprohrálo,“ tuší Levý. „Pokud se do Afriky nedostaneme, pak je podle mého názoru ten nejlepší čas na to, aby si nové vedení svazu zanalyzovalo, co v českém fotbale nefunguje a na čem se dá naopak stavět. A to rozhodně nebude jednoduchá práce,“ dodal na závěr Levý.

Reklama

Související témata: