Hlavní obsah

Čech: Že by snad Slováci měli navrch? Pořád jsou za námi!

PRAHA

Brzký konec si nepřipouštěl. Už když to s nadějemi českého týmu na postup na mistrovství světa 2010 vypadalo bledě, fotbalový brankář Petr Čech stále věřil, že se s týmem do Afriky podívá. Po závěrečných kvalifikačních zápasech však musel přijmout hořkou realitu. Přímý postup slavili Slováci, do baráže šli Slovinci. „Bohužel na náš úkor postoupily týmy, které lepší než my nebyly,“ zhodnotil soupeře Čech.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Brankář české reprezentace Petr Čech

Článek

„Rozhodl fakt, že jsme v kvalifikaci nasbírali moc remíz. Ve tříbodovém systému se to pak projeví. Náš tým fungoval, ale bohužel se výsledky nedostavily,“ mrzelo ve středu večer Petra Čecha, jenž přímý postup Slováků na světový šampionát nečekal. „Překvapili mě, ale navrch o moc mít nebudou. Teď na mistrovství postoupili, ale stále jsou tři postupy za námi,“ nechala se slyšet česká brankářská jednička.

Jak se na gólmanovi londýnské Chelsea projeví fakt, že český tým bude na světovém šampionátu chybět? „Poprvé za deset let budu mít dovolenou delší než dva týdny. Samozřejmě konec už v kvalifikaci zamrzí. Bohužel na náš úkor postoupily týmy, které lepší než my nebyly. Dokázaly však využít toho, že se nám nedařilo. V útlumu jsme hráli čtyři nebo pět zápasů,“ přiznal Čech.

Mrzuté ztráty

Když se vytáhlý gólman podívá zpět na rozhodující ztráty v kvalifikaci, vyvstanou mu na mysli hlavě dva pokažené duely. „Určitě jsme odehráli špatně bezbrankový zápas ve Slovinsku. Domácí v té době ještě dobře nehráli, ale nám toto utkání vůbec nevyšlo. A potom byl taky hodně nepovedený domácí duel proti Slovensku,“ připomněl Čech aprílovou prohru 1:2.

To u týmu ještě nebyl provizorní trenér Ivan Hašek, jenž se hned po středeční remíze se Severními Iry nechal slyšet, že se vzdává dvojrole a od teď se bude plně věnovat jen funkci svazového předsedy. Jeho místo na lavičce národního týmu se tak chystá převzít Haškův asistent Michal Bílek. „Trenér Bílek mužstvo zná,“ je si vědom sedmadvacetiletý brankář Chelsea.

Na lavičku českého trenéra

„Národního týmu by se měl určitě ujmout český kouč. Ten zná dobře zdejší atmosféru. Těžko byste zahraničnímu trenérovi vysvětloval, že ve chvíli, kdy se hraje o postup na mistrovství světa, je hlediště v zápasech proti Polsku a Severnímu Irsku poloprázdné a hostující fandové navíc svému týmu vytvoří domácí atmosféru,“ smutnil Čech.

O tom, že se neúčast na šampionátu v Africe negativně projeví, není pochyb. „Českému fotbalu to samozřejmě ublíží. Mohlo jít více peněz jak klubům, tak i na mládež. Navíc bilance českých týmů na evropské scéně je také tristní,“ poznamenal Čech. „Musíme zvednout hlavy a s pozitivním myšleným vstoupit do nové kvalifikace,“ dodal brankář a podrobněji se ještě vrátil k dopadu financí na české klubové scéně.

České kluby bez peněz

„Týmům jako Spartě a Slavii se opět nepodařil postup do Ligy mistrů. Tím přišly o peníze nejen tyto dva kluby, ale také ostatní ligové celky. Za ty peníze dříve například Sparta koupila dva hráče z Plzně, a Západočeši z toho pak žili celý podzim. To ovšem teď nepůjde a kluby budou znovu nuceny prodat své mladé hráče do různých akademií, kde se opět dokážou těžko prosadit,“ připomněl Čech nejeden ztracený talent českého fotbalu.

Nakonec se bývalý gólman Blšan, Sparty či francouzského Rennes ještě vrátil k mistrovství světa, které bude za 238 dní hostit Jihoafrická republika. „Nevím, jestli budu někomu skrytě fandit. Spíš jsem zvědavý na Španěly, kteří vyhráli všech deset kvalifikačních zápasů. Když se to naposledy povedlo nám, tak jsme potom na mistrovství Evropy 2000 v Belgii a Nizozemsku ani nepostoupili ze skupiny,“ uzavřel svou analýzu Čech.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články