Hlavní obsah

Džeko věří, že v Bosně zavládne postupová euforie

Fotbalový kanonýr Edin Džeko prý raději ani nedomýšlí, jaká euforie by zavládla v jeho rodné Bosně a Hercegovině, pokud by jeho tým v baráži vyřadil favorizované Portugalsko a poprvé v historii by zamířil na mistrovství světa.

Článek

"Není ani možné si představit, co by se tady dělo. Lidé jsou šťastní už jen za to, že jsme v baráži. Kdybychom se dostali na mistrovství, bylo by to fantastické pro celou Bosnu," prohlásil Džeko v rozhovoru pro internetové stránky FIFA. "A nechci ani myslet na to, kdyby to nevyšlo," podotkl Džeko.

Právě on má být hlavním trumfem Bosny, která je nejblíže své první účasti na velké mezinárodní akci. Ještě před dvěma lety při svém angažmá v Teplicích byl vytáhlý útočník pro fotbalový svět neznámým pojmem, ale nyní je útočník Wolfsburgu pro silné Portugalce největší hrozbou.

I jejich trenér Carlos Queiroz nedávno Džeka označil za osobnost, která na něj v bosenském týmu udělala jednoznačně největší dojem. "Od takového člověka to je velká pocta. A já teď věřím, že na něj zapůsobím ještě víc ve vzájemných zápasech," poznamenal třiadvacetiletý střelec, který v minulé sezoně pomohl 24 brankami Wolfsburgu k mistrovskému titulu.

Portugalci se Džeka obávají právem. Exteplická hvězda v kvalifikačních zápasech nasázela devět branek, stejně jako opěvovaný Wayne Rooney v anglickém dresu. Lepší byl s deseti zásahy už pouze Řek Theofanis Gekas. Džeko však před baráží na individuální úspěchy nehledí. Věří ve zopakování dobrých výsledků z kvalifikace, kde Bosňané nestačili jen na úřadující evropské šampiony ze Španělska a naopak za sebou nechali Turecko či Belgii.

"Naší největší výhodou je, že v reprezentaci držíme při sobě. Jsme jako bratři, semknutí při pomyšlení na to, co můžeme dokázat. Strašně se na baráž těšíme. Víme, že můžeme dokázat něco neuvěřitelného," líčil Džeko. "Jediné, co nám chybí, jsou zkušenosti z velkých zápasů. Ale když uhrajeme dobrý výsledek v Portugalsku, doma se pak už může stát cokoliv," naznačil Džeko, že domácí prostředí v odvetě může být pro Bosňany výhodou.

Reklama

Související témata: