Hlavní obsah

Alžířané udolali Egypt a postoupili na MS

Posledním postupujícím na mistrovství světa 2010 z Afriky jsou fotbalisté Alžírska. Ti v dodatečném zápase na neutrální půdě v Súdánu porazili Egypt 1:0. Jediný gól vstřelil ve 40. minutě hráč bundesligové Bochumi Ánsar Jahíja. Alžířané postoupili na svůj historicky třetí světový šampionát, poprvé po 24 letech.

Foto: Nasser Nasser, ČTK/AP

Fotbalisté Alžírska oslavují se svými fanoušky postup na MS.

Článek

Zápas v súdánském Umdurmánu byl od začátku hodně nervózní, k čemuž přispěly i útoky egyptských fanoušků na alžírské fotbalisty před sobotním vzájemným zápasem ve skupině, který Egypt nakonec vyhrál 2:0. Zakončil tak skupinu se stejným bodovým ziskem i shodným skóre jako Alžírsko a rozhodnout tak musel až středeční dodatečný zápas.

Súdánští policisté před sektorem fanoušků egpytských fotbalistůfoto: ČTK/AP/Nasser Nasser

V něm si úřadující mistr afrického kontinentu Egypt častěji vytvářel šance, ale Alžířany držel náhradní brankář Čaúčí, který jen v první půli předvedl tři velmi dobré zákroky na čáře. Pět minut před poločasem tak udeřili Alžířané, když míč propadl k obránci Ánsaru Jahíovi, který tvrdou ranou o břevno zajistil vedení.

Po hodině hry mohl rozhodnout Säifi, ale jeho hlavičku vychytal egyptský brankář Hadárí. Hned vzápětí ho na druhé straně napodobil Čaúčí při Mutiabově pokusu. V závěru se Egypt ze všech sil snažil o vyrovnání, ale obrana Alžířanů hrála bezchybně a těsnou výhru uhájila.

Rozhodující utkání o postup na fotbalové MS na neutrální půdě v Umdurmánu (Súdán):
Alžírsko - Egypt 1:0 (1:0)
Branka: 40. Jahíá. Rozhodčí: Maillet (Seychely).

Reklama

Související témata: