Hlavní obsah

VIDEO: Henrymu za ruku vyhrožují, že přijde o obě nohy a zemře pomalou smrtí

Irský fotbalový svaz požaduje po světové federaci FIFA opakovaní odvety baráže o postup na mistrovství světa, kterou ve středu v Paříži rozhodl gól vstřelený po ruce Thierryho Henryho. Francouzský útočník po zápase hraní rukou přiznal. "Ale já nejsem rozhodčí. Já jsem to zahrál a on to dovolil. To je otázka pro něj," odkázal Henry novináře na švédského sudího Martina Hanssona.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzský fotbalista Thierry Henry přihrává na rozhodující gól spoluhráči Gallasovi poté, co zahrál rukou.

Článek

Nejlepší střelec francouzského týmu se ho dotkl pravděpodobně hned dvakrát a po utkání to nezapíral. "Upřímně řečeno, byla to ruka. Ale já nejsem rozhodčí. Já jsem to zahrál a on to dovolil. To je otázka pro něj," odkázal Henry novináře na švédského sudího Martina Hanssona.

S takovým vysvětlením však Henry nepochodil u irských fanoušků, kteří mu od středečního večera nemohou přijít na jméno. Profilová stránka útočníka Barcelony na serveru sociální a komunikační sítě Facebook se hned po utkání rychle začala plnit nenávistnými a výhružnými vzkazy.

"Podvodníku. Doufám, že přijdeš o obě nohy a zemřeš pomalou smrtí," napsal dokonce jeden z fotbalových fandů. Další Irové si na internetu také nebrali servítky. "Doufám, že Barcelona dostane v Lize mistrů Manchester a O'Shea (irský obránce) ukončí tvoji kariéru. Všechno, čeho jsi ve fotbale dosáhl, je zapomenuto po jediné ruce," rozlítil se další.

Ještě sedmnáct minut před koncem prodloužení Irové vedli 1:0, když gólové manko ze sobotního zápasu v Dublinu smazal jejich kapitán Robbie Keane. Obránce William Gallas vyrovnal a posunul Francii na šampionát, ale televizní záznam ukázal, že gól by nepadl, kdyby Henry nezastavil míč rukou.

Irský ministr spravedlnosti Dermot Ahern ještě před žádostí svazu o opakování duelu národní fotbalovou federaci vyzval, aby podala u FIFA proti výsledku oficiální protest. "Pokud výsledek zůstane, podpoří to názor, že když budete podvádět, tak vyhrajete," uvedl ministr Ahern.

Kvůli chybě se opakoval duel Uzbekistánu s Bahrajnem

Irové připomněli, že v kvalifikaci předchozího MS 2006 se kvůli chybě rozhodčího opakoval duel Uzbekistánu s Bahrajnem. Trenér irského týmu Giovanni Trapattoni však nevěří, že FIFA nyní sáhne k podobnému kroku. "Vím, že je to nemožné. Když rozhodčí zapíská, tak to pro mne končí," prohlásil italský kouč.

Sporný okamžik se stal středem pozornosti médií a vyvolal srovnání s pověstnou "Boží rukou", jíž Argentinec Diego Maradona na mistrovství světa v roce 1986 v Mexiku vyřadil Angličany.

Raději Francii než Irsko

Irové se cítí být poškozeni. "Jasně jsme to viděli. (Henry) ten míč málem chytil a skoro ho donesl do branky," řekl Robbie Keane. Obvinil předsedu FIFA Seppa Blattera a francouzského předsedu UEFA Michela Platiniho, že chtějí mít na mistrovství světa raději Francii než Irsko. "Teď spokojeně tleskají. Platini tady sedí na mobilu a píše si s Blatterem. Oba jsou nadšení z výsledku, že Francie postoupila," citovala irského kapitána agentura AP.

Irský tisk kvůli inkriminované situaci překypuje hněvem. Deník Evening Herald napsal o utkání pod titulkem "Loupež se zbraní v ruce", zatímco Examiner ocenil "monumentální výkon Irů" a uvedl, že ve sportu se sotva najde mnoho smutnějších momentů než závěr pařížského utkání.

Podle Irish Independent šlo o "ohromnou nespravedlnost pro chlapce v zeleném, když rozhodčího kiks poslal Francouze do Jižní Afriky". "Byli okradeni v nastaveném čase po nejlepším výkonu irského týmu za mnoho let," dodal list.

Zrádný Henry

The Irish Times napsaly o "zrádném Henrym" a jeho podvodu. "Byl to okamžik připomínající Maradonu. Diego ho nelitoval, ale Henry bude muset s tímto okamžikem na svém svědomí žít do konce života," dodaly Irish Times.

Irové se zlobili na představitele FIFA už dlouho před středečním zápasem. Vyčítali jim, že na poslední chvíli rozhodli o tom, že pro losování budou týmy rozděleny na nasazené a nenasazené. Tím vzali Irům šanci, že dostanou některého z relativně slabších soupeřů. Los jim pak přidělil Francii, považovanou za nejsilnější z osmi týmů, které hrály baráž.

Reklama