Hlavní obsah

VIDEO: Slovinský outsider je po postupu v sedmém nebi, Rusové se chystají k televizi

PRAHA

Oslnili celý fotbalový svět. Dvoumiliónový národ Slovinců uspěl v baráži o postup na MS 2010 nad Ruskem, což neočekával snad žádný fotbalový odborník. Celé Slovinsko by se rozlohou do Ruska vešlo zhruba 853krát, přesto to byl outsider od Jadranu, který se po středeční domácí výhře 1:0 radoval z postupu. „Splnil se nám sen,“ těšilo trenéra domácích Matjaže Keka.

Foto: Darko Bandič, ČTK/AP

Slovinští fotbalisté oslavují postup na MS.

Článek

Odvetný zápas, do něhož v Mariboru domácí vstupovali s prohrou 1:2 z ruské půdy, rozhodl jedinou brankou utkání chvíli před koncem první půle Zlatko Dedič. Slovinská média z útočníka bundesligové Bochumi hned udělala hrdinu národa a jeho gól do sítě Ruska považují za branku, která se zapíše do historie slovinského fotbalu.

Samozřejmě v zemi pod Triglavem vynášejí do nebes i kouče národního týmu Matjaže Keka, jemuž se podařilo napodobit trenéra Srečka Katance. Ten Slovince dovedl na mistrovství světa, které v roce 2002 pořádaly Jižní Korea a Japonsko. „Naše přání, náš cíl a hlavně naše sny se uskutečnily,“ radoval se po senzačním úspěchu trenér Kek.

„Nejenže klukům gratuluji. Já se jim i hluboce klaním,“ pokračoval slovinský kouč. „Sláva je zasloužená, napsali jsme si svůj příběh. Hráči nechali na hřišti srdce a jim patří tyto okamžiky slávy. Mimo posledních patnácti minut jsme byli na trávníku bezesporu lepším týmem my. Před utkáním jsem se nezabýval individualitami v soupeřově týmu. To není moje filozofie. Hráče jsem připravoval na reprezentaci Ruska,“ podotkl Kek.

Hiddink viní rozhodčího

Zato kouči ruského výběru Guusi Hiddinkovi nebylo do řeči. Po konci utkání neměl vůbec náladu něco vysvětlovat na tiskové konferenci. Nakonec při odjezdu ruským novinářům na pár otázek odpověděl. „Rozhodčí nám vyloučil dva hráče, s tím prostě souhlasit nemůžu. Podle mého názoru se hlavní sudí na konečném výsledku podílel velkou měrou,“ neodpustil si komentář k arbitrovi slavný Nizozemec na lavičce ruské reprezentace.

„Po porážce jsem samozřejmě neskutečně naštvaný, protože jsem věřil, že se na světový šampionát probojujeme,“ nemohl Hiddink pořád pochopit, že v Africe namísto Ruska budou zápolit hráči slovinského národního týmu. „Mnoho našich fanoušků už nás na mistrovství vidělo. Teď nám nezbude, než se na něj dívat z dálky, na televizních obrazovkách,“ dodal zkušený kouč Rusů.

Reklama

Související témata: