Hlavní obsah

VIDEO: Byl v transu a nevěděl, co dělá, zastal se Beckham Henryho

PRAHA

Takové emoce, jaké vyvolalo hraní rukou francouzského reprezentanta Thierry Henryho v odvetném barážovém utkání o postup na MS 2010 proti Irsku, nebyly ve fotbale na mezinárodní úrovni dlouho k vidění. Situaci, po níž Francouzi skórovali a nakonec díky tomu i postoupili, komentoval v tu ránu kde kdo. „Thierryho znám a vím, že není podvodník,“ zastával se Henryho například David Beckham.

Článek

Na výjimečného francouzského útočníka Henryho se po odvetném barážovém utkání, v němž Francie remizovala s Irskem 1:1 a radovala se z postupu, snesla nevídaná kritika. Dvaatřicetiletému forvardovi vyčítají dvojnásobné hraní rukou v prodloužení, po čemž následovala přihrávka před branku a gól Williama Gallase. Ten rozhodl o tom, že namísto Irska pojede do Afriky na světový šampionát reprezentační výběr Francie.

Do celé záležitosti se pustili i vrcholní politici z obou států, šéf irského fotbalového svazu pak žádal po fotbalové federaci FIFA, aby se odvetné utkání opakovalo. Okomentovat celou vyhrocenou situaci se rozhodl i slavný anglický fotbalista David Beckham, jenž se svého kolegy z Francie zastal.

„Upřímně si myslím, že Thierry neměl v úmyslu takto hrát,“ řekl pro britský deník The Sun Beckham. „Znám ho moc dobře. Je skvělým člověkem i prvotřídním hráčem. Je to velká smůla, že Irové na šampionátu nebudou, protože mají skvělé fanoušky a do hry jsou neuvěřitelně zanícení,“ řekl Beckham.

I Beckham se kolikrát mýlil

„Ale takové věci se ve fotbale prostě dějí. Ať už je to dobře, nebo špatně. Pořád si ale myslím, že to Thierry v úmyslu neměl, on není podvodník,“ poznamenal zkušený anglický středopolař. Mnoho lidí jsou toho názoru, že se měl Henry sudímu hned přiznat. Sám Beckham si však není jistý, jak by na místě francouzského útočníka jednal on.

„Kdo ví, jak by to v takové situaci vypadalo. Hrajete o účast na mistrovství světa. Kolikrát jste v takovém transu, že ani nevíte, co se na hřišti děje. Kolikrát jsem já hrál ve významném zápasu a byl ve vypjatých situacích. Podívám se zpět a říkám si, že nebylo správné, co jsem udělal,“ řekl na závěr Beckham.

Reklama

Související témata: