Hlavní obsah

VIDEO: Baráž se opakovat nebude, do Afriky definitivně pojedou Francouzi

mv, kvkSport.cz

Výsledek středeční odvety baráže o postup na mistrovství světa mezi fotbalisty Francie a Irska podle dnešního rozhodnutí FIFA platí. Irové požadovali opakování zápasu, neboť domácím Francouzům zajistil postup na šampionát gól vstřelený po evidentní ruce útočníka Thierryho Henryho. Sám viník přitom uvedl, že by se případnému opakování duelu nebránil.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzský fotbalista Thierry Henry přihrává na rozhodující gól spoluhráči Gallasovi poté, co zahrál rukou.

Článek

"Výsledek utkání se nemůže změnit a zápas nemůže být opakován. Podle pravidel jsou verdikty rozhodčího konečné," uvedla dnes FIFA v prohlášení na svém webu.

V prodloužení pařížského zápasu zajistil Francii vyrovnání na konečných 1:1 obránce William Gallas. Švédský rozhodčí Martin Hansson branku uznal, televizní záznam však ukázal, že gól by nepadl, kdyby předtím Henry nezastavil míč rukou. Francouzský útočník po zápase hraní rukou přiznal a na internetu se okamžitě stal terčem nenávistných vzkazů irských fanoušků.

Francouzi na sebe hrdí nejsou

Bývalý hráč londýnského Arsenalu Henry dnes zveřejnil v britských médiích prohlášení, v němž litoval, jakým způsobem se Francie na MS dostala, ale odmítl nálepku podvodníka. "Říkal jsem to už dříve a řeknu to i teď: Ano, hrál jsem rukou. Ale nejsem podvodník a nikdy jsem nebyl. Byla to instinktivní reakce poté, co míč vlétl mimořádně rychle do přeplněného pokutového území," uvedl Henry.

"Samozřejmě je mi strašně líto Irů, kteří si určitě zasloužili postoupit do Jihoafrické republiky," uvedl mistr světa a Evropy s tím, že by byl pro opakování zápasu. "Určitě by to bylo nejférovější řešení, ale to není v mé moci," dodal.

Po odmítnutí ze strany FIFA a zřejmě také v reakci na Henryho vyjádření se Irové rozhodli k ještě jednomu pokusu a se žádostí o opakování zápasu se obrátili na své francouzské protějšky. Pokud by totiž chtěli hrát utkání znovu i Francouzi, mohla by FIFA svůj verdikt přehodnotit.

"Obrátili jsme se na Francouzskou fotbalovou federaci, aby se připojila k nám a kapitánům národních týmů, Thierrymu Henrymu a Robbiemu Keaneovi, a požádala o opakování zápasu, což by ochránilo integritu fotbalu," uvedli Irové.

Francouzský svaz nicméně žádosti Irů nevyhověl s tím, že sice chápe zklamání a hořkost irských fotbalistů, ale bude respektovat rozhodnutí FIFA nepovolit nový zápas.

Sporný okamžik se stal středem pozornosti médií a vyvolal srovnání s pověstnou "boží rukou", jíž Argentinec Diego Maradona na mistrovství světa v roce 1986 v Mexiku vyřadil Angličany. Irský kapitán Robbie Keane po utkání obvinil prezidenta FIFA Seppa Blattera a francouzského předsedu UEFA Michela Platiniho, že chtějí mít na mistrovství světa raději Francii než Irsko.

Omluvil se i Sarkozy

S omluvným gestem ve čtvrtek přišel za irským premiérem Brianem Cowenem i francouzský prezident Nikolas Sarkozy, naopak kouč reprezentace Raymond Domenech nevidí k omluvě důvod. "Byla to chyba rozhodčího, žádný podvod. Proto nevím, proč se po nás žádá omluva. Přece se nezabijeme za to, že rozhodčí udělal chybu. Nám se také nikdo neomlouval, když byl v zápase se Srbskem vyloučen náš brankář (Hugo Lloris), přestože se ničeho nedopustil," připomněl Domenech.

"Nechápu, proč jsme bráni za viníky. Podle mě se baráž rozhodla už v Dublinu, na ten zápas se zapomíná. Teď mám radost z postupu, i když trochu zkalenou naším výkonem, rozhodčím a také reakcemi médií," dodal Domenech s tím, že chápe rozhořčení Irů, v jejichž kůži by se prý choval pravděpodobně stejně.

Kouč Irska Giovanni Trapattoni už předem počítal s tím, že k opakování zápasu nedojde. Kritice ale podrobil FIFA za nasazení zemí při losu baráže. Nelíbí se mu ani forma prodloužení druhého zápasu, které údajně nahrává domácímu celku.

Reklama

Související témata: