Hlavní obsah

Henryho rukou se bude zabývat disciplinární komise FIFA

KAPSKÉ MĚSTO

Disciplinární komise Mezinárodní fotbalové federace se bude zabývat přestupkem Thierryho Henryho, jehož hra rukou pomohla Francii k postupu na mistrovství světa. Neregulérní gól, díky němuž bylo vyřazeno v evropské baráži Irsko, však nepřiměl výkonný výbor FIFA k tomu, aby povolil využití brankových rozhodčích na finálovém turnaji v Jižní Africe.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzský fotbalista Thierry Henry přihrává na rozhodující gól spoluhráči Gallasovi poté, co zahrál rukou.

Článek

Henry se před klíčovým okamžikem prodloužení odvetného zápasu Francie s Irskem evidentně dotkl rukou míče, k přestupku se ale při zápase nepřiznal a neviděl ho ani žádný z rozhodčích. Chování kanonýra Barcelony nyní bude šetřit disciplinární komise. V případě trestu Henrymu hrozí, že přijde o jeden či více úvodních zápasů Francie na MS. "Byl to nehorázný projev nefér hry, který viděl celý svět. Neříkám, že bude Henry potrestán, jen to, že bude vyšetřován disciplinární komisí," prohlásil šéf FIFA Sepp Blatter.

Na výsledku barážového duelu se však nic nemění, Irové neuspěli se snahou o opakování utkání.

Disciplinární komise bude řešit také okolnosti dalšího vypjatého utkání kvalifikace mezi Alžírskem a Egyptem, které provázely nepokoje mimo stadion. Samotnou budoucnost systému baráže pak má zhodnotit nově založená pracovní skupina.

I přes klíčovou chybu arbitrů nepovolil výkonný výbor zavedení brankových rozhodčích na MS. Blatter nicméně oznámil, že se do budoucna plánuje vyzkoušení moderních technologií i využití více rozhodčích. "Řešit to bude výbor znovu v březnu, pro rok 2010 ale nedojde k žádným změnám," uvedl. Nový model se dvěma brankovými sudími už je uplatňován v zápasech Evropské ligy, kterou řídí UEFA.

Výkonný výbor FIFA oznámil, že také zahájil spolupráci s Interpolem, který by měl v budoucnu přispět k odhalování korupčního jednání ve fotbale. V minulých týdnech se rozhořela rozsáhlá sázkařská aféra, při níž mělo být zmanipulováno přes 200 zápasů v mnoha evropských zemích. Na podobné případy by v budoucnu měly fotbalové funkcionáře upozorňovat tři rozdílné systémy zachycující neobvyklé sázky.

Reklama