Hlavní obsah

MS 2010: Slovák Hamšík věří v postup, Brazílii prý skupina smrti nakopne

PRAHA

Řadu různých emocí a samozřejmě také reakcí vyvolal páteční los fotbalového mistrovství světa, které se v příštím roce odehraje v Jihoafrické republice. Zatímco na Slovensku vzbudil tlumené nadšení, například v Brazílii přibylo naopak na tvářích trochu vrásek...

Foto: Massimo Pinca, ČTK/AP

Marek Hamšík

Článek

„Dostali jsme tu nejtěžší možnou skupinu. Skupinu smrti,“ uvedl brazilský míčový kouzelník Kaká po losu. Brazilci se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Pobřežím Slonoviny a KLDR. Kaká to však nepovažuje za zásadní problém. „Naopak, je to dobře, alespoň musíme být plně koncentrovaní už od počátku,“ řekl.

Favorité? Španělsko, Anglie a další tradiční týmy

Podle Kaká bude jedním z nejsilnějších celků v turnaji Španělsko. „Hrají velmi dobře, což je znepokojivé pro jejich soupeře. Pokud na ně narazíme, snad to bude co nejpozději,“ konstatoval středopolař a vedle Španělů a Brazílie označil za hlavní favority turnaje také Angličany. „Samozřejmě vyhrát mohou i tradiční týmy jako Itálie, Německo, Argentina, Francie či Nizozemsko,“ doplnil.

Portugalská hvězda Cristiano Ronaldo okamžitě po losu burcovala spoluhráče. Podle něj musí Portugalci pracovat ve vysokých otáčkách už od úvodního hvizdu prvního zápasu v turnaji. „Musíme makat naplno. Bude to obtížné, ale to je koneckonců ve fotbale vždy. Nejtěžším soupeřem je Brazílie, ale ani Pobřeží Slonoviny neprodá kůži lacino. Důležitá bude momentální forma a také výsledek prvního zápasu právě proti Afričanům,“ podotkl.

Pokud Portugalci skončí ve skupině na druhém místě za Brazílií, narazí s největší pravděpodobností v osmifinále na Španělsko. „Na to teď nemyslím, soustředím se hlavně na základní skupiny. Ale bylo by fajn narazit na Španěly, znamenalo by to, že jsme v naší velmi těžké skupině uspěli,“ uvedl Ronaldo.

Hamšík si troufá na postup

Se Španělskem se již ve skupině utkají Švýcaři. Jejich kouč Otmar Hitzfeld tvrdí, že Španělé jsou jasnými favority, o druhé místo svedou jeho svěřenci těžký boj s Chile a Hondurasem. „Máme těžkou, ale hratelnou skupinu. Mohlo to být mnohem horší, jsme na podobné úrovni jako oba latinskoamerické celky,“ prohlásil Hitzfeld.

Slovák Marek Hamšík je zase přesvědčen, že ze skupiny F postoupí vedle favorizované Itálie také jeho tým. Ačkoliv Slováci jsou mezi světovou elitou zelenáči, Hamšík hovořil o jejich působení v základní skupině, kde vedle Itálie narazí na Nový Zéland a Paraguay, velmi sebevědomě.

„Myslím, že je tam pár skupin těžších než ta naše, i když hrát proti Itálii je vždy úžasné. Bude nám ctí popasovat se s mistry světa. Věřím, že porazíme Nový Zéland v prvním utkání a že se nám podaří projít po boku Itálie do dalších bojů,“ citoval Hamšíka list Il Corriere Dello Sport.

Reklama