Hlavní obsah

Na MS v JAR bude pískat i Hansson, jenž přehlédl Henryho ruku

JOHANNESBURG

Na fotbalovém mistrovství světa v Jihoafrické republice si zapíská i švédský rozhodčí Martin Hansson, který se postaral o skandál v listopadové baráži mezi Francií a Irskem. V odvetném utkání v Paříži neodpískal v prodloužení ruku útočníka Thierryho Henryho, po níž dal William Gallas rozhodující gól na 1:1. Hansson figuruje na seznamu 30 hlavních sudích pro světový šampionát, který zveřejnila mezinárodní federace FIFA.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Irský brankář Shay Given se snaží rozhodčímu Martinu Hanssonovi vysvětlit, že Henry hrál v jeho pokutovém území rukou.

Článek

Švédský arbitr po kritice, která se na něj valila, uvažoval o konci kariéry, i když trval na tom, že se s kolegy žádného pochybení nedopustili. Irsko marně žádalo opakování zápasu a situace znovu vyvolala návrhy na zavedení videa ve fotbale, které FIFA opět zamítla.

Na rozdíl od Hanssona si na MS nezapíská Nor Tom Henning Övrebö, aktér dalšího kontroverzního zápasu z loňského roku. Sudí, jenž v semifinále Ligy mistrů mezi Chelsea a Barcelonou pobouřil spornými výroky hráče a fanoušky anglického mužstva a čelil drsným výpadům, mezi deseti vybranými evropskými arbitry chybí.

Do JAR naopak pojede Švýcar Massimo Busacca, který vyhrál anketu Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků o nejlepšího rozhodčího světa za minulý rok. Nominováni byli i druhý Ital Roberto Rosetti a třetí Angličan Howard Webb.

I Busacca a Webb na sebe upozornili ne právě žádoucím způsobem. Švýcar, jenž řídil například loňské finále Ligy mistrů, ukázal v utkání druhé ligy fanouškům vztyčený prostředníček a dostal třízápasový distanc. Webb popudil na Poháru FIFA Egypťany, protože prý nařídil v utkání s Brazílií penaltu na základě videozáznamu po upozornění od čtvrtého rozhodčího.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články