Hlavní obsah

VIDEO: Na fotbalovém MS bude devět týmů oblékat dresy vyrobené z PET lahví

LONDÝN

Brazilci, Portugalci, ale třeba i fotbalisté Nizozemska budou na blížícím se mistrovství světa oblékat dresy, které jsou 100% recyklovatelné. Před pár dny představila společnost Nike v Londýně novou sadu národních dresů, a hned devět týmů se v Jihoafrické republice bude moci chlubit tím, že na výrobu každého kusu padlo osm použitých PET lahví.

Foto: www.nike.com

Fotbaloví reprezentanti jednotlivých zemí, které na MS budou hrát v dresech od společnosti Nike.

Článek

Ochrana životního prostředí prostupuje mnoha odvětvími, a jak je vidět, nevyhnula se ani fotbalu. A proto i hráči jako Cristiano Ronaldo nebo Robinho budou hrát v dresech, jež jsou celé vyrobeny z recyklovaného polyesteru. „Dresy hráčů nejenže vypadají velice dobře a poskytují větší komfort, jsou ale také vyrobeny z recyklovaných materiálů, což výrazně snižuje zátěž na životní prostředí,“ řekl ředitel firmy Nike Charlie Denson.

Prezentace nových reprezentačních dresů, na jejichž výrobu byl využit 100% recyklovatelný polyester.foto: www.nike.com

Na výrobu dresů posloužilo 13 miliónů plastikových lahví uložených na skládkách v Japonsku a na Tchajwanu. Jejich celková hmotnost byla 254 tisíc kilogramů a kdyby se všechny použité lahve položily jedna za druhou, vytvořily by pás dlouhý tři tisíce kilometrů.

Designéři však nechtěli být jen šetrní k životní prostředí, a proto své produkty díky novým technologiím opět zdokonalili. Nové dresy jsou o patnáct procent lehčí než ty předchozí, pot se z nich vytěsňuje ven a odpařuje se. Ventilační zóny jsou nyní na všech stranách dresu a jsou doplněny látkou, která vylepšuje průchodnost vzduchu. Tomu napomáhá dvě stě miniaturních děr vytvořených pomocí laseru.

Brazilský fotbalový reprezentant Alexandre Pato při prezentaci dresů určených pro nadcházející mistrovství světa.foto: www.nike.com

Mužstva, která se těmito výrobky budou na světovém šampionátu v Africe prezentovat, jsou: Brazílie, Nizozemsko, Portugalsko, USA, Jižní Korea, Austrálie, Nový Zéland, Srbsko a Slovinsko.

Nebudou to ovšem jen nové dresy, ve kterých se devítka národních týmů bude na červnovém šampionátu honosit. V Londýně byla u té příležitosti totiž firmou Nike představena i nová řada kopaček Mercurial Vapor SuperFly II, jež tentokrát zdobí fialová barva.

Reklama

Související témata: