Hlavní obsah

Vezměte si špunty do uší, radí vědec před MS kvůli trumpetám

Na fotbal se špunty do uší, radí návštěvníkům mistrovství světa vědci, kteří zkoumali, jaký dopad má na sluch zvuk z tradičních jihoafrických trumpet. Vuvuzely podle nich způsobují hluk v průměru 100 až 131 decibel, což překračuje hranici, při které je v pořadatelské zemi povoleno pracovat bez ochrany uší. Ta je stanovena na 85 decibelů.

Článek

"Je to velký rámus, připomíná to sbíječku," řekl agentuře Reuters profesor univerzity v Pretorii De Wet Swanepoel, jenž na výzkumu pracoval s kolegou James Hallem z Floridské univerzity.

V odborném časopise South African Medical Journal pak zveřejnili výsledky své práce, při níž zjišťovali, jak vuvuzely ovlivnily sluch jedenácti diváků na stadiónu pro 30 000 míst. "Když jste vystaveni takovému hluku nepřetržitě deset, patnáct nebo dvacet minut, riskujete, že přestanete slyšet," uvedl Swanepoel. Trvalá hluchota podle vědců nehrozí.

Při loňském Poháru FIFA si hráči stěžovali, že se na trávníku kvůli vuvuzelám špatně komunikuje. Návrhy, aby trumpety byly během mistrovství světa zakázány, šéf FIFA Sepp Blatter zavrhl s tím, že jsou součástí tradiční atmosféry na zápasech v JAR.

Ani Swanepoel se k zákazu nekloní. Lidé by však podle něj měli být upozornění na zdravotní rizika. "Diváci by se pak mohli připravit. Dá se jim doporučit: vezměte si s sebou špunty do uší," řekl vědec.

Reklama