Hlavní obsah

Fotbalové MS vyhraje Brazílie, rozhodl matematický model

PRAHA

Brazílie vyhraje letošní mistrovství světa ve fotbale. O tom jsou přesvědčeni bankéři ze švýcarské investiční banky UBS, kteří na základě matematického modelu předpověděli pořadí šampionátu. Druzí podle bankéřů skončí Němci, třetí pak obhájci titulu z Itálie.

Foto: ČTK/AP

Matematika je prý jasná - vyhrají Brazilci.

Článek

Minimální šanci na titul mají naopak mistři Evropy ze Španělska či třeba Anglie. Zatímco Brazílie si podle týmu bankéřů sáhne na trofej s pravděpodobností 22 procent, Španělsko a Anglie mají pouze čtyřprocentní šanci šampionát vyhrát. „Na posledních třech světových šampionátech byly týmy Španělska a Anglie řazeny k favoritům, ale neprošly přes čtvrtfinále,“ přisadili si bankéři.

Tým z banky USB uvedl, že předpověď se opírá o celou řadu faktorů. Zahrnuty byly samozřejmě jak historické výsledky, tak i ty aktuální - vítězství a porážky byly ale hodnoceny v kontextu, tedy s jakými týmy k nim došlo. Jinak pak vyznělo vítězství nad giganty typu Brazílie a jinak povinná výhra např. nad Maltou či Andorrou.

Co se týká postupu ze skupiny, matematický model dává největší šanci domácí Jižní Africe, druhá v pořadí je Brazílie. Na opačném pólu je Paraguay, s nimiž se ve skupině F utkají slovenští fotbalisté.

Pokud si ťukáte na čelo s tím, že bankéři sice mohou být fotbalovými nadšenci, ale na základě matematického modelu nemohou odhadnout reálné šance týmů, možná se pletete. Při předchozím mistrovství světa v roce 2006 si matematické výpočty bankéřů UBS získaly slušné renomé. Tehdy model správně určil vítěznou Itálii, předpověděl třináct osmifinalistů, šest čtvrtfinalistů a dva semifinalisty.

Reklama

Související témata: