Hlavní obsah

USA varovaly před teroristickým útokem během fotbalového MS

WASHINGTON

Americká vláda varovala, že v době konání fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice hrozí zvýšené riziko teroristického útoku. Informace o varovném signálu ministerstva zahraničí pro americké občany přinesl v pátek server BBC.

Foto: Yuri Gripas , Reuters

Prezident Barack Obama popřál americkým fotbalistům hodně zdaru. Ministerstvo zahraničí nicméně varovalo před možností teroristického útoku.

Článek

"Panuje zvýšené riziko, že extremistické skupiny podniknou v nejbližší budoucnosti teroristický útok v Jihoafrické republice," uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Podle něj jsou masové akce pro teroristy atraktivním terčem, úřad nicméně oznámil, že zprávy o konkrétní bezprostřední hrozbě nemá. Odvolal se ale na výhružky extremistů, o nichž prý už dříve informovala média.

Varování vlády přišlo v den, kdy prezident Barack Obama spolu s bývalou hlavou státu Billem Clintonem zaslal z Bílého domu zdravici americkému fotbalovému týmu, který se na světový šampionát úspěšně probojoval. "Jsme na vás velmi hrdí. Ve Spojených státech to není tak vnímáno, ale Jižní Afrika bude v příštích týdnech hlavním jevištěm světa," prohlásil Obama.

Turnaj, na kterém chybí česká reprezentace, začne 11. června a potrvá do 11. července. Odhaduje se, že kvůli němu do Jihoafrické republiky přijede na 350 000 návštěvníků. Jihoafrická republika kvůli obavám o bezpečnost fotbalistů a návštěvníků mistrovství mobilizovala tisíce speciálně vycvičených policistů.

Reklama

Související témata: