Hlavní obsah

Anglie favoritem MS? Tak jednoznačné to není, říká Radek Černý

PRAHA

Dokráčí Anglie v Jižní Africe až na světový vrchol? Podle mnohých jsou fotbalisté Albionu velkým favoritem, obecně rozšířený názor ale nesdílí brankář Queens Parku Radek Černý. "Je jasné, že ze skupiny na 99 procent postoupí, ale dál už to může vypadat všelijak," upozorňuje šestatřicetiletý legionář v komentáři pro Právo.

Foto: CO

Český brankář Radek Černý v dresu Queens Park Rangers.

Článek

"Všichni říkají, že je Anglie velkým favoritem šampionátu, ale já bych to tak jednoznačně neviděl. Je jasné, že ze skupiny na 99 procent postoupí, ale dál už to může vypadat všelijak.

Obrovskou výhodou Angličanů je trenér Capello. Najednou je na jejich hře vidět taktika, navíc zavedl disciplínu a organizační stránka se hodně zvedla.

Fotbalisty má Anglie výborné, o tom není třeba diskutovat. Určitě je z čeho vybírat. Jediným problémem některých z nich může být přehnaná tvrdost. V Anglii se to toleruje, jenže na evropské či světové scéně to rozhodčí budou trestat. Ale myslím si, že si je Capello ukočíruje.

Zajímavá je situace ohledně brankářů. Do poslední chvíle nebylo jisté, koho Capello určí jedničkou. Já osobně bych vsadil na Harta. To je mladý a hrozně šikovný brankář, budoucnost Anglie. V téhle sezóně hostoval v Birminghamu a chytal výborně. Jeho jedinou nevýhodou může být to, že nemá zkušenosti na mezinárodní scéně. Pak je tu naopak velmi zkušený James. To je taky dobrý gólman, jenže střídá perfektní zákroky s občasnými minelami. A Green z West Hamu podle mě letos moc dobrou sezónu neměl.

Obrannou fázi má Anglie skvělou, táhnou to hlavně Terry a A. Cole, který je prakticky nenahraditelný. V záloze by měli hrát prim Lampard s Gerrardem a do útoku má trenér více variant. Rooney je typ, který vyhrává zápasy, k němu buď vysoký Crouch nebo třeba Defoe, který je neskutečně rychlý a je moc těžké ho zastavit.

Na druhé postupové místo ve skupině C je asi největší adept tým USA s několika hráči z anglické ligy. Ale nedají se podceňovat ani Slovinsko, které postupem překvapilo všechny, a taky Alžírsko. To hraje hodně technický fotbal a určitě to nebude takový outsider, jak si možná někteří myslí."

Program skupiny C
ANGLIE - USA
12. června, 20.30 h, Rustenburg (ČT4)
ALŽÍRSKO - SLOVINSKO
13. června, 13.30 h, Polokwane (ČT4)
SLOVINSKO - USA
18. června, 16.00 h, Johannesburg (ČT4)
ANGLIE - ALŽÍRSKO
18. června, 20.30 h, Kapské město (ČT4)
SLOVINSKO - ANGLIE
23. června, 16.00 h, Port Elizabeth, ČT2
USA - ALŽÍRSKO
23. června, 16.00, Pretorie (ČT4)

Reklama

Související témata: