Hlavní obsah

VIDEO: V Itálii řeší před MS skandál s hymnou

PRETORIA

Záložník Juventusu Claudio Marchisio se krátce před odletem italských fotbalistů na mistrovství světa do Jihoafrické republiky postaral o skandál, který se dostal až k uším politických špiček. Čtyřiadvacetiletý hráč údajně před sobotním přípravným utkáním v Ženevě úmyslně zkomolil slova italské hymny.

Článek

Server youtube.com zahltili údajně především fanoušci z Říma televizními záznamy ze Švýcarska, které mají dokázat, že Marchisio zpíval v hymně slogan "Roma ladrona", tedy "loupeživý Řím". Tuto frázi často používá politická strana Liga severu při charakteristice centrální vlády, zároveň je brána jako obecná kritika korupce v italské politice.

Aféru začali před úterním odletem fotbalistů přiživovat fanoušci římského AS, kteří dokonce vyzvali italského prezidenta Giorgia Napolitana a ministra vnitra Roberta Maroniho, aby se postarali o to, že Marchisio z národního týmu vypadne.

Podobné názory však rezolutně odmítl reprezentační trenér Marcello Lippi, jenž svého svěřence brání. "Je to fantastický kluk, je to vzor pro ostatní. Nevěřím, že by něco takového udělal. A abych ho nějak trestal? Ale prosím vás..." řekl novinářům kouč, jenž bude se svými svěřenci v JAR obhajovat mistrovský titul.

Sám Marchisio, jenž zatím nastoupil za národní mužstvo jen čtyřikrát a také v sobotu zpíval hymnu z lavičky náhradníků, obvinění odmítl. "Byl jsem jen mimo takt, takže se to, co jsem zpíval, neshodovalo se slovy hymny," bránil se turínský odchovanec.

Reklama

Související témata: