Hlavní obsah

Fotbalové Německo je na nohou, fanoušci sní o čtvrtém titulu

Fotbalové Německo je na nohou. Světový šampionát v Jižní Africe začne už v pátek a německá reprezentace do něj vstoupí v neděli soubojem s Austrálií. Němečtí fotbalisté s mladým a oslabeným týmem sní svůj sen o čtvrtém titulu mistrů světa a většina národa se veze na vlně předturnajové euforie s nimi.

Foto: čtk

"Císař" Franz Beckenbauer věří v semifinále.

Článek

Pro fotbalumilovné Němce je jihoafrický šampionát hlavním sportovním svátkem roku, v jehož stínu se krčí i zimní olympijské hry ve Vancouveru, o nedávno skončeném hokejovém mistrovství světa v Německu ani nemluvě. Velká část z nich se ho chystá sledovat stejně jako při předchozích mistrovstvích pohromadě u velkoplošných obrazovek, které budou stát na náměstích, stadiónech nebo v pivních zahradách po celé zemi.

Hospody v pohotovosti 

Fenomén takzvaných public viewings a fanfestů je v Německu tak silně zakořeněný, že se jeden z berlínských venkovních barů neváhal dokonce pustit do veřejného sporu s FIFA o právo nabízet hromadné sledování přenosů ze šampionátu - a nakonec vyhrál. Na nápor natěšených fanoušků a jejich zvýšenou spotřebu alkoholu se těší i německé hospůdky a pivnice, které už přes měsíc lákají hosty na televizní přenosy zápasů z Jižní Afriky.

Vyšší tržby si slibují také obchodníci, jejichž regály a výkladní skříně přetékají zbožím s fotbalovou tematikou. Šampionát v JAR tak podle ekonomů pomůže celému německému hospodářství, které se jen pomalu vzpamatovává z nejhorší poválečné krize.

"Jsem přesvědčen, že tohle mistrovství bude znovu takovým malým konjunkturním programem," tvrdí šéf výzkumného institutu GfK Klaus Wübbenhorst. Žně podle něj budou mít zejména prodejci televizí, rádií a suvenýrů pro fanoušky.

Když bude nejhůř, tak se společně pomodlí

Na ty v těchto dnech v Německu nezapomínají ani církve. Řada farností se chystá svým ovečkám nabídnout nejen veřejné sledování bojů na šampionátu, ale - "kdyby bylo nejhůř" - i možnost společné modlitby.

Pro bujaré veselí německých fotbalových příznivců má pochopení také jejich vláda, která po dobu trvání mistrovství zmrazila nařízení o dodržování nočního klidu po 22. hodině. Dokonce termín volby nového německého prezidenta byl vybrán tak, aby nekolidoval s hracími dny šampionátu.

Auto bez vlajky není in

Němci se na podporu svých fotbalových vyslanců také už několik týdnů poctivě připravují. Okna a balkony bytů postupně zaplňují národní vlajky a svou sounáležitost s německým týmem dávají hrdě najevo i majitelé aut, kteří červeno-černo-žlutou trikolorou zkrášlují své plechové miláčky. Podle nedávno zveřejněného průzkumu se kvůli mistrovství chystá vyzdobit svůj vůz okolo 70 procent Němců.

Ti vesměs věří, že se svěřenci trenéra Joachima Löwa i bez zraněného kapitána Michaela Ballacka probojují mezi poslední čtyři týmy turnaje a minimálně zopakují bronz z posledního šampionátu na domácí půdě.

Postup do semifinále považuje za reálný také ikona německého fotbalu Franz Beckenbauer. Němečtí vědci dokonce spočítali, že se "císařovi" nástupci dostanou až do finále. Zatímco Metinu Tolanovi z Dortmundské univerzity vyšlo, že 11. července uspějí i v něm, podle výzkumníků z Tübingenské univerzity v závěrečném zápase ztroskotají jako v roce 2002 na Brazilcích.

Sázkařské kanceláře jim moc nevěří 

Další fotbaloví odborníci už tak optimističtí nejsou a velké naděje Němcům nedávají ani sázkové kanceláře, podle nichž mužstvo vedené mladíky Phillipem Lahmem a Bastianem Schweinsteigerem skončí ve čtvrtfinále. Na triumf německé jedenáctky vypsali bookmakeři v průměru kurz 14:1. Za hlavního favorita považují Španěly s kurzem na vítězství 5:1.

Nadšení německé veřejnosti pro fotbal a její reprezentanty odpovídá i zájem německých médií. Od oznámení širší nominace na finálový turnaj na počátku května jsou fotbalistům v patách davy televizních štábů a novinářů. V žádných novinách nechybí obšírné zpravodajství o dění v táboře "Jogiho hochů" a analýzy expertů. Tiskové konference z přípravy národního mužstva běží každý den živě hned na několika celostátních programech.

Vypadnutí Ballacka přerušilo vysílání 

Doslova mediální šílenství pak vyvolalo vypadnutí kapitána Ballacka ze sestavy pro mistrovství. Po zveřejnění této zprávy přerušilo vícero kanálů své plánované vysílání a zařadilo speciální bloky věnované čistě záložníkovi Chelsea a jeho poraněnému vazu v kotníku.

Nepřekvapí tak ani, že fotbalová horečka zasáhla i německé hudební hitparády. Těm kralují hymny nadcházejícího šampionátu Wavin' Flag od somálského zpěváka K'naana a Waka Waka v podání kolumbijské krásky Shakiry. Němci prostě fotbal milují.

Reklama