Hlavní obsah

Lehoučký chameleon či analýza barevného spektra - kopačky, to je alchymie

PRAHA

Technika s míčem, nasazení, kolektivní pojetí, taktika... To všechno jsou přednosti, jež musí prokázat tým nových mistrů světa ve fotbale, který bude 11. července korunován v jihoafrickém Johannesburgu. Výrobci sportovního zboží pak věří, že jazýčkem na vahách mohou být i nejmodernější kopačky, které pro šampionát připravili.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Portugalec Cristiano Ronaldo kouzlí na tréninku ve fialovo-oranžových kopačkách.

Článek

Kopačky, to je věda. Pestré barvy v metalickém provedení, sofistikované materiály či udivující lehká váha. Mistrovství světa v Jihoafrické republice bude přehlídkou nejen fotbalového umění, ale také exkluzivního obutí pro nejdražší nohy planety.

Tak třeba úřadující nejlepší hráč světa Lionel Messi si vezme na pomoc „chameleona“. „Fascinuje mě, jak lehké jsou nové kopačky F50. Skoro je ani necítím na nohou! Rychlost na hřišti je opravdu důležitá součást mé hry a díky nejlehčím kopačkám na světě budu, doufám, během nejdůležitějších utkání roku ještě rychlejší a výkonnější!“ pochvaluje si výrobek firmy Adidas argentinský fotbalový čaroděj.

Kopačky F50 adiZero, které váží neuvěřitelných 165 gramů, obují i další hvězdy, pouze Messi však bude hrát exkluzivně ve výrazném elektricko-růžovo-bílém provedení. „Hráči jako Messi nám neustále říkali, že chtějí kopačku, která by jim umožnila být na hřišti ještě rychlejší a mrštnější. Chtějí být první u míče, a tak jsme se rozhodli, že nejlepší bude vyrobit lehkou kopačku při využití těch nejlepších technologických postupů,“ řekl manažer firmy Aubrey Dolan.

Kopačky F50 adiZero pro Messiho a spol.foto: Adidas

Kdepak černá, teď frčí fialová a oranžová...

Konkurenční firma Nike vtrhla do boje s novou řadou kopaček „Elite“. Obutí pro Cristiana Ronalda a spol. nabízí lehkou konstrukci, dokonalý design, pevnost karbonu a vysoce kontrastní barevné provedení. Právě díky barvám, jakými jsou metalická fialová a ostře oranžová, jsou kopačky nepřehlédnutelné a mají hráčům umožnit zorientovat se ve zlomku vteřiny a bez zaváhání rozdávat přihrávky, které rozhodnou zápas.

„Řada Nike Elite přináší hráčům ultralehké, inovacemi nabité kopačky, aby letos v létě mohli podat na nejdůležitějším fotbalovém jevišti excelentní výkony,“ slibuje Andrew Caine, ředitel designu pro fotbalovou obuv Nike.

Výzkumy ukazují, že čím lehčí kopačky bude hráč mít, tím méně energie bude na zápas potřebovat a bude tak proti ostatním ve výhodě, především v závěrečných fázích zápasu.

Výsledkem téměř čtyřletého analyzování hry, biomechanických studií a testovánů hráčů je také volba barevného provedení. Designéři dokonce analyzovali barevné spektrum, aby dokázali identifikovat dvě vysoce kontrastní barvy, které upoutají pozornost z periferního vidění. Právě metalická fialová a ostře oranžová se ukázaly jako dokonalá kombinace pro vytvoření tohoto efektu a zaručení výhody proti ostatním.

Fialovo-oranžové kopačky řady Elite pro Ronalda a spol.foto: Nike

Reklama