Hlavní obsah

Většina fanoušků si myslí, že šampionát v JAR je příliš drahý

JOHANNESBURG

Většina fotbalových fanoušků si myslí, že v pátek zahájené mistrovství světa v Jihoafrické republice je příliš drahou záležitostí. Vyplývá to ze společného průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos. Místní příznivci si stěžují na příliš vysoké ceny vstupenek, řadu zahraničních fandů zase prý před cestou do JAR odradily i další výdaje spojené s cestou na šampionát.

Foto: Marcos Brindicci , Reuters

Fanoušci Jihoafrické republiky.

Článek

Anketa mezi 12 tisícovkami fanoušků oslovených ve 23 zemích na celém světě ukázala, že 65 procent z nich považuje za přemrštěné hlavně ceny vstupenek. A totéž si myslí i 78 procent z dvou a půl tisíce domácích fandů.

Do prodeje šlo před MS 2,2 miliónu vstupenek v ceně od asi 400 korun až po necelých 17 tisíc korun. Mezinárodní fotbalová federace FIFA byla už dříve kritizována i za prodej vstupenek přes internet, což prý znevýhodnilo třeba chudé jihoafrické fanoušky, kteří přístup na síť nemají.

Když organizátoři MS v JAR zřídili klasické kamenné obchody se vstupenkami, stěžovali si místní zase na to, že většina lístku už stejně byla pryč. "Jsem z Jižní Afriky a stejně náš tým neuvidím hrát," posteskl si jeden z fanoušků Eli Motau. Příliš drahým "špásem" by ale byl šampionát podle výzkumu i pro řadu fanoušků z tradičních fotbalových velmocí typu Anglie, Německa, Francie či Brazílie.

Jinou zkušenost ale prý prodělal fanoušek Albionu Andy Bird, podle kterého od návštěvy JAR mnoho fandů odradily i zprávy v britských médiích. Ty prý podávaly zkreslené údaje, když vyčíslovaly ceny letenek, hotelů či jídla v JAR. "Realita je o něčem jiném. Byl jsem naopak překvapený, jak je tady lacino. Jenom doufám, že sem lidi nejeli jen kvůli tomu, že si mysleli, jak bude draho," uvedl Baird.

Jeho obavy však podle všeho nebudou liché. Organizátoři už nyní spočítali, že do JAR nepocestuje asi 450 tisíc zahraničních fanoušků, jak se původně odhadovalo, ale asi o sto tisíc méně.

Reklama