Hlavní obsah

Zloději, kteří na MS okradli novináře, půjdou na 15 let do vězení

Dva zloděje, kteří ve středu okradli v dějišti mistrovství světa v Jihoafrické republice novináře z Portugalska a ze Španělska, dnes poslal soud v Johannesburgu na 15 let do vězení se zvýšenou ostrahou.

Článek

Jihoafrická justice tak dodržela slovo; před šampionátem totiž dala najevo, že bude všechny kriminálníky rychle trestat. Dvacetiletý zloděj Bright Madzidzi a jeho o osm let starší komplic George Magubane, oba původem ze Zimbabwe, stráví za mřížemi 15 roků za loupežné přepadení, při kterém portugalského žurnalistu připravili o vybavení a hotovost v hodnotě asi 750 tisíc korun.

Další portugalský a španělský novinář, spící ve vedlejším pokoji, přišli o laptopy a mobilní telefony. "Trvalo to jen asi dvě minuty, ale připadalo mi to jako dvě hodiny," citovala otřeseného Antonia Simoese agentura Reuters poté, co byl s pistolí u hlavy oloupen.

S čtyřletým trestem dnes od soudu odešel dvacetiletý Nigerijec Ndubuisi Odungwa, který ukradené věci přechovával. Šéf jihoafrické policie Bheki Chele pogratuloval vyšetřovatelům a soudu za rychlý proces.

V úvodní den turnaje byl přepaden také německý novinář. Ten se podle agentury SID stal obětí loupeže u benzinové pumpy v Pretorii po pátečním zahajovacím utkání MS mezi JAR a Mexikem. Nejmenovanému žurnalistovi byl odcizen počítač, fotografické vybavení a osobní doklady, vyvázl však bez fyzické újmy.

Reklama