Hlavní obsah

Italové se zlobí na FIFA, že nepředávali trofej při ceremoniálu

Italský fotbalový svaz je naštvaný na světovou federaci FIFA za průběh slavnostního ceremoniálu, kterým byl v pátek zahájen světový šampionát v Jihoafrické republice. Trofej pro mistry světa totiž nepředal šéfovi organizačního výboru Dannymu Jordaanovi nikdo z úřadujících šampionů, ale Francouz Patrick Vieira.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Francouzský fotbalista Patrick Vieira předává trofej pro vítěze mistrovství světa.

Článek

Právě ten odcházel z finále minulého mistrovství jako poražený, přesto byl vybrán za jednoho z protagonistů ceremoniálu. "Očekávám vysvětlení, jinak podáme oficiální protest," láteřil prezident italského svazu Giancarlo Abete. "My jsme vyhráli, ne Francie. A žádný náš hráč nebyl pozván, aby trofej předal," pokračoval.

FIFA slovy svého mluvčího vysvětlila celou situaci tak, že chtěla, aby roli předávajícího zastával fotbalista z Afriky. A jelikož žádný africký tým titul nikdy nezískal, vybrala Vieiru, neboť jeho kořeny sahají do Senegalu a sám titul získal v roce 1998. "Byl to pěkný obrázek vidět mistra světa s africkými kořeny, jak drží ve výšce trofej," dodal mediální ředitel FIFA Nicolas Maingot.

Reklama

Související témata: