Hlavní obsah

Trubky vuvuzely možná zakážeme, připustili organizátoři mistrovství světa

Po vlně kritiky z řad hráčů, trenérů, televizních diváků i fanoušků na stadiónech se začínají vrcholní fotbaloví funkcionáři zabývat možností zakázat během duelů mistrovství světa troubení na tradiční jihoafrické trubky. Konstantní hluk vuvuzel nejenže omezuje komunikaci hráčů na hřišti, ale také ničí obvyklou atmosféru, kterou má "zbytek světa" s fotbalovými zápasy spojenou.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Nenáviděná trubka vuvuzela v rukou jihoafrického fanouška na MS.

Článek

Že existuje možnost vuvuzely zakázat, připustil šéf organizačního výboru MS Danny Jordaan. "Pokud pro to bude důvod, tak ano. Například už dříve jsme řekli, že pokud nějaká vuvuzela přistane na hřišti, budeme jednat," řekl Jordaan BBC.

Na mimořádně hlasité troubení na vuvuzely si stěžovali v úvodních dnech MS snad všichni oslovení hráči kromě jihoafrického gólmana Itumelenga Khuneho, podle nějž byli fanoušci v pátečním utkání proti Mexiku ještě málo hlasití. Francouzský kapitán Patrice Evra dokonce naznačil, že hluk připomínající včelí úl ovlivnil výkon jeho týmu proti Uruguayi (0:0). "Nemůžeme kvůli vuvuzelám v noci spát a neslyšíme se kvůli nim na hřišti," řekl.

Jordaan tvrdí, že organizační výbor udělal pro minimalizaci rušení vuvuzelami vše, co bylo v jeho silách. "Snažili jsme se nastolit nějaký pořádek. Například jsme fanoušky vyzvali, aby netroubili během hymen a hlášení na stadiónech," uvedl. "Teď si některé televizní společnosti a lidé stěžují, což řešíme za pochodu," dodal šéf organizačního výboru.

On sám prý také není fanouškem vuvuzel. "Mám raději zpěv. Zpěv dělá úžasnou atmosféru na stadiónech a byl bych raději, kdyby lidé zpívali. V dobách, kdy jsme bojovali proti apartheidu, jsme také zpívali a v celé naší historii byl pro nás zpěv nesmírně důležitý," uvedl Jordaan.

Reklama