Hlavní obsah

VIDEO: Fotbalový hrdina KLDR pochází z Japonska, ale při hymně pláče

Hraje jako Rooney, ale chová se jako Beckham. Tak zní charakteristika hvězdy fotbalové reprezentace KLDR Čong Te-se, který svým chováním vzbuzuje v nejvíce izolovaném státě světa rozpaky. Poslouchá rap, miluje auta, nakupování a oblékání. Jeho snem je oženit se s Posh Spice - stejně jako David Beckham.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Korejský fotbalista Čong Te-se (uprostřed) před zápasem s Brazílií

Článek

Své účesy po vzoru anglické módní ikony mění velmi často. Nic z těchto zálib není v komunistické Koreji vítáno. Hráč, který nikdy necestuje bez svého iPodu a laptopu, paradoxně reprezentuje zemi, kde je povolen pouze jeden televizní program. "Svět velmi těžko porozumí všem těmto věcem", řekl agentuře AP hráčův přítel a autor jeho biografie Sin Mu-kong.

Šestadvacetiletý útočník Čong Te-se se narodil v Japonsku korejským přistěhovalcům. Přestože měl možnost reprezentovat Jižní Koreu i Japonsko, využil občanství KLDR svého otce. I když v této zemi nikdy nežil, protože je občanem Japonska. "Žádná ze zemí, Japonsko, Severní ani Jižní Korea, není mým domovem," říká útočník japonského klubu Kawasaki Frontale. "Jsem zainiči- Korejec žijící v Japonsku. Myslím, že smyslem mého života je ukázat lidem existenci zainiči." Příslušníků této menšiny je v Japonsku 600 tisíc.

Čong Te-se však nosí s pýchou dres Korejské lidově demokratické republiy - před úterním zápasem s Brazílií se za zvuků státní hymny rozplakal.

Tým ze severu Korejského poloostrova se na světovém šampionátu objevil poprvé od roku 1966. Výběr hráčů bez větších mezinárodních zkušeností se dostal do těžké skupiny s Brazílií, Portugalskem a Pobřeží slonoviny, týmy plnými hvězd, a hlavního favorita potrápil. Čong Te-se se sice při porážce 1:2 neprosadil, ale díky bojovanému výkonu byl na hřišti vidět.

Fotbalista s širokým úsměvem se stal rychle osobností v klubu i reprezentaci, za kterou dosud nastoupil v 25 zápasech, v nichž dal 16 gólů. Do pěti let by rád hrál ve velkém evropském klubu a přiblížil se životním stylem ještě víc hvězdám typu Rooneyho či Beckhama.

Nyní se musí spokojit s výrazně skromnějšími podmínkami, neboť reprezentace KLDR podle něj postrádá odpovídající vybavení i základnu. Sám si však nestěžuje a oceňuje spoluhráče, z nichž drtivá většina pochází z klubů v Severní Koreji. "Hrají pro tým a pro vítězství, pro nic jiného", uvedl.

Reklama