Hlavní obsah

Vítězný recept Švýcarů: trénink za ohlušujícího řevu vuvuzel

DURBAN

Švýcaři se na fotbalovém mistrovství světa v Jihoafrické republice postarali o prvotřídní senzaci, když ve středu zdolali úřadující evropské šampióny a žhavé favority na světovou trofej ze Španělska 1:0. Roli v jejich výhře možná hrála i netradiční příprava za ryku otravných trubek vuvuzel.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Nenáviděná trubka vuvuzela v rukou jihoafrického fanouška. Ilustrační foto

Článek

Trenér Švýcarů Ottmar Hitzfeld se obával, že ryk trubek může jeho hráče při souboji se Španěly vyvádět z míry, proto otevřel trénink pro místní fanoušky, kteří dorazili samozřejmě i se svými oblíbenými vuvuzelami, jejichž hromové bzučení paralyzuje hráče během zápasů.

Hitzfeldův plán zněl jasně: nacvičit s hráči komunikaci na trávníku navzdory ohlušujícímu rámusu. Komunikace při bezchybném plnění defenzivních pokynů pak byla jednoznačným klíčem k úspěchu Švýcarů.

Hitzfeldův protějšek Vicente del Bosque viděl hlavní problém neúspěchu svého celku v nedůrazu. „Dnes to nebyl náš den, dominovali jsme téměř celému zápasu, ale nebyli jsme schopni dát gól. Na posledních metrech nám scházela větší přesnost,“ uvedl. „Fotbal není o držení balonu,“ dodal.

Del Bosque však nevidí další působení Španělů na turnaji černě. „Rozhodně nic nevzdáváme, musíme oba zbylé zápasy ve skupině vyhrát. Další zápasy už budou dobré,“ zakončil optimisticky.

Reklama

Související témata: