Hlavní obsah

Anglický brankář James se v 39 letech konečně dočkal startu na MS

KAPSKÉ MĚSTO

Anglický fotbalový brankář David James se konečně dočkal. Přestože se účastní již svého třetího světového šampionátu, v pátek si na největší fotbalové akci světa zachytal vůbec poprvé. A to ve věku 39 let. Udržel sice čisté konto, příliš radosti ale neměl, protože Anglie překvapivě s Alžírskem jen remizovala 0:0.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Do anglické branky se tentokrát postavil David James

Článek

James měl v anglickém dresu premiéru už v roce 1997, celkem nasbíral 50 reprezentačních startů, ale na mistrovství světa se až do pátku do branky nedostal. Byl v nominaci již na šampionáty v letech 2002 a 2006, vždy však plnil jen roli týmové dvojky. Nejprve za Davidem Seamanem a před čtyřmi roky za Paulem Robinsonem. Také v JAR měl být náhradníkem, jenže Robert Green vyrobil v úvodním utkání s USA obrovskou minelu, která stála tým vítězství, a tak James konečně dostal šanci.

"Bylo to dlouhé čekání. Nakonec jsem se ale dočkal. I když až na třetí pokus," řekl po zápase James. Profesionálním brankářem je již dvacet let a patří tak vůbec k nejzkušenějším hráčům na turnaji. "Je hezké hrát na šampionátu, ale zatím jsem neměl čas se tím nějak extra zabývat, protože jsem se soustředil na zápas, abych pomohl týmu k vítězství," dodal brankář Portsmouthu.

Týmu sice pomohl, když udržel čisté konto, nikoli však k vítězství. Jeho spoluhráčům se totiž nedařilo a Anglie tak uhrála jen bezbrankovou remízu. "V obraně jsme hráli opravdu dobře. Podobně dobře ale hráli i Alžířané. Viditelně dělali vše pro to, aby neprohráli. Pro diváky to tedy musel být mizerný zápas," řekl James.

Brankář, který se v minulosti také dopustil fatálních chyb, za což si vysloužil nelichotivou přezdívku "Calamity James", věděl, že pokud si chce své místo v brance udržet, nesmí zaváhat. To mu ze začátku zřejmě svazovalo ruce a mnoho nechybělo, aby ho v první půli překvapil zdánlivě neškodný centr Alžírska. Nebezpečí však ve spolupráci s obránci zažehnal a po zbytek zápasu předváděl jistý výkon.

"Že jsem nedostal gól, ještě neznamená, že budu hrát i příště. Udělám však vše proto, abych v brance proti Slovinsku stál já. Budu tvrdě trénovat a čekat na rozhodnutí trenéra," dodal James.

Reklama

Související témata: