Hlavní obsah

Šamanka předpověděla výhru Nizozemců 4:0. Ani oranjes ji však vážně neberou

Zdeněk PavlisSport.cz

Před čtvrtfinálovou partií mezi Nizozemskem a Brazílií věštila šamanka z kmene Zulů správně. „Evropané vyhrají a dva góly dá Sneijder,“ předpověděla a věštba se skutečně naplnila. Před nedělní finálovou partií je ovšem její předpověď hodně divoká a pramálo pravděpodobná. „Holanďané vyhrají 4:0,“ vyčetla z ohně a kouře, čemuž se ovšem i svěřenci trenéra Van Marwijka usmívají.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Ani Arjen Robben předpovědi zoolské šamanky nevěří, ve vítězství "oranjes" však věří.

Článek

Pro „oranjes“ je to sice prognóza hodně optimistická, jenže nedělní realita ve finále světového šampionátu bude docela určitě jiná. Porazit totiž 4:0 Španělsko a navíc v boji o Světovou trofej, to zní jako bohapustá utopie.

Však i samotní nizozemští fotbalisté věštbu jihoafrické moudré ženy za utopii považují, protože moc dobře vědí, jak těžký boj je s hispánskou družinou  trenéra Del Bosqueho čeká a jak obtížné bude uhlídat kanonýra Davida Villu.

Španělský snajpr Villa má na kontě zatím pět gólů, přesto ho ústřední postava „oranjes“ Arjne Robben za největší nebezpečí nepovažuje. „Dal sice stejně jako náš Sneijder pět branek, ale největší nebezpečí pro nás představovat nebude, „tvrdil Robben po posledním tréninku Holanďanů. „To představují v mých očích Xabi a Iniesta, protože ti dva určují ráz hry a servírují míče Villovi,“ vysvětloval.

Dokonce i s receptem na Španěly Robben přišel. „Nesmíme je nechat hrát jejich fotbal, což bude v praxi znamenat nedopřávat jim prostor, čas a volnost v pohybu a kombinaci. Prostě je dokonale pokrývat! Pokud jim začneme dávat prostor, dostaneme se do problémů.“

Podle mínění legionáře ve službách mnichovského Bayernu, který se před šampionátem zranil, v úvodních dvou zápasech s poraněným svalem absentoval a teprve od osmifinále nastupuje pravidelně, má Holandsko hráče, na to, aby  Španěly v nedělním finálové partii eliminovalo. „Náš čtyřčlenný blok s De Jongem a Van Bommelem za zády na to síly a schopnosti má, ostatní nám však musí vypomáhat. Pak Španěly porazíme a mistrovství světa vyhrajeme, o čemž nepochybuji,“ tvrdí Robben.

Reklama

Související témata: