Hlavní obsah

Španělští a holandští vojáci v Afghánistánu dostali na fotbal pauzu

KÁBUL

Jedním z patrně nejpozoruhodnějších míst, kde se sledovalo finále fotbalového mistrovství světa, byla letecká základna v Kábulu. Tady si španělství a nizozemští vojáci vzali pauzu od afghánské války a v neděli večer usedli před televizní obrazovky.

Foto: Musadeq Sadeq, ČTK/AP

Španělští vojáci v Afghánistánu se radují z vítězství svého týmu.

Článek

A byli to pochopitelně španělští vojáci, kdo křičel a skákal radostí, když Andrés Iniesta v prodloužení vsítil vítězný gól pro Španělsko. "Hodně jsme tu trpěli, ale stálo to za to," prohlásil po zápase vrchní seržant Manuel Gallardo.

Na prašné základně na předměstí Kábulu se před televizními obrazovkami v jídelních stanech před půlnocí místního času shromáždily desítky vojáků. Výzdobu obstaraly národní vlajky i oranžové zástavy.

Pivo vydrželo jen pár minut 

"Užívali si to, ale pivo vydrželo jenom pár minut po začátku zápasu," řekl desátník a příležitostný barman uvnitř nizozemského přístřešku, před nímž stála obrněná vozidla s děly.

Pivo v nizozemském i španělském fanouškovském táboře bylo ovšem bez alkoholu - a i tak velmi rychle došlo a zůstaly jen přepravky s vodou. "Takovému strádání by neměl být vystavený žádný holandský voják," zažertoval jeden z nizozemských fanoušků.

Reklama

Související témata: